Oog
Oog Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Rimpels boven de ogen verraden emotionele toestand

Gedrag Opvallend Wetenschap

Paarden kunnen veel diverse gezichtsuitdrukkingen laten zien dankzij hun expressieve ogen. De rimpels boven de oogbal werken voor veel paardenmensen als indicator van stress, ongemak of pijn. Dit riep bij wetenschappers de vraag op of deze oogrimpels in verband staan met de emotionele staat van een paard. Het antwoord daarop is ‘ja’, volgens recent onderzoek.

Rimpels rondom de ogen zijn een bekend verschijnsel bij paarden, maar zijn zeer verschillend in vorm en aantal bij ieder paard.

Negatieve emoties

Een team van onderzoekers uit Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vroeg zich af of oogrimpels veroorzaakt kunnen worden door negatieve emoties of dat wij mensen de rimpels verkeerd interpreteren, omdat mensen rimpels boven de ogen associëren met stress. Het doel van de studie was het onderzoeken van de relatie (indien aanwezig) tussen oogrimpels en de emotionele staat van paarden. Zo’n 16 paarden hielpen de onderzoekers met hun studie, een groot deel hiervan waren Freiberger hengsten.

Aaien of zwaaien

De onderzoekers veroorzaakten verschillende emotionele toestanden bij de paarden en beoordeelden of positieve situaties (aaien of een voedselbeloning) het tonen van oogrimpels zou verminderen en of negatieve situaties (zwaaien met een plastic zak of voedselconcurrentie) juist voor meer expressie van oogrimpels zou zorgen. Alle vier de testomstandigheden werden gekozen op basis van dingen die de paarden waarschijnlijk regelmatig tegenkomen in reguliere omstandigheden.

Relatie bestaat

Een fotograaf schoot foto’s van beide ogen van alle paarden terwijl ze de verschillende testomstandigheden ondergingen. Analyse van het aantal rimpels, de hoedanigheid van de rimpels en de hoeveelheid oogwit die zichtbaar was leidde tot de conclusie dat sommige kenmerken van de oogrimpels werden beïnvloed door verschillende emotionele toestanden. De onderzoekers concluderen dat emotionele toestanden kunnen worden gekoppeld aan kenmerkende oogrimpels en daardoor een potentiële indicator van het welzijn van het paard kunnen zijn. Verder onderzoek is echter nog nodig.

Bron: The International Society for Equitation Science