141222091_ABFweb
141222091_ABFweb

Tip Mans Buurman: denk als een paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Mans Buurman, instructeur en bondscoach eventing pony’s.

[caption id=”attachment_33264” align=”alignright” width=”300”] Mans Buurman[/caption]“Om de paardensport succesvol te beoefenen is het belangrijk dat je je paard of pony begrijpt. En om je paard of pony te begrijpen moet je je kunnen verplaatsen in zijn gedachten. Met andere woorden: denk als een paard!

Vluchtdier


Een paard kan zich niet aanstellen, als hij ergens van schrikt dan doet hij dat omdat het van nature een vluchtdier is. Hij zal alleen maar minder gaan schrikken als hij vertrouwen heeft in zijn ruiter. Dus een schop geven in de zin van stel je niet aan heeft geen enkele zin. Het zal de schrikreactie in het vervolg alleen maar vergroten. Probeer de aandacht bij jou te krijgen door je paard in de tegengestelde richting te laten kijken van de plaats wat hij eng vind. Sluit je paard een beetje op tussen hand en been en probeer het tempo onder controle te houden. Door verder de schrikreactie te negeren zal het vertrouwen van je paard of pony groeien.

Springen


Mijn tweede tip gaat vooral over het springen. Probeer eens te bedenken waarom een paard of pony de hindernis wel of niet foutloos kan springen. En de vraag waarom hij jou toch maar even meeneemt over de hindernis? Het springen kan hij in principe beter zonder jou. Dus zorg in eerste instantie dat je je paard niet stoort op de sprong. Dit kan alleen met een goede balans en met het beheersen van de verlichte zit. Probeer niet in de laatste galopsprong nog iets te veranderen. Je paard of pony heeft zijn plan om de hindernis te springen al lang klaar. Hij ziet namelijk in de laatste galopsprong de hindernis niet meer scherp. Dit kan een paard alleen op afstand. Dus het paard voor de hindernis stil zetten om hem te laten zien dat de hindernis niet eng is heeft geen enkelen zin.}

Controle en impuls


Een paard zal een hindernis springen omdat de vluchtweg naar links of recht niet meer mogelijk is. Controle hebben over richting is noodzakelijk. Vervolgens zal hij voldoende impuls moeten hebben. Impuls vergroot je niet altijd door harder te gaan. Dus als je een paard of pony wilt overtuigen ga niet zo zeer harder naar de sprong maar zorg er voor dat de actie toeneemt binnen het zelfde tempo. Hiervoor moet je paard of pony dus goed gehoorzaam zijn aan de hulpen. Dit bereik je weer door tempowisselingen en overgangen te rijden.”

“Ik wil de pen doorgeven aan Tim Lips.”
Mans Buurman