Verbetertips voor dressuurproef
Verbetertips voor dressuurproef

Tip Marie-José Timmermans: Stel reële doelen voor jezelf en je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuurinstructrice Marie-José Timmermans.

[caption id=”attachment_57467” align=”alignright” width=”445”] Marie-José Timmermans[/caption]

Sinds ruim een jaar sta ik met mijn eigen paarden en trainingspaarden in pension op Hippisch Centrum Groenraven in Houten. Daar worden wekelijks dressuur wedstrijden georganiseerd van B tot en met ZZ Licht. Ik merk dat er de nodige ruiters zijn die zoveel stress hebben, dat het voor hun paard, vader, moeder, enzovoorts niet altijd even leuk en gezellig is om op wedstrijd te gaan.

Natuurlijk is het logisch dat je wat spanning hebt tijdens je wedstrijden, maar dit moet wel beperkt blijven tot gezonde spanning.

We zijn met allemaal druk dat ons paard een ‘happy athlete’ hoort te zijn maar hoe kan een paard een happy athlete zijn, als wij als ruiters niet happy zijn?

Er zijn talloze boeken geschreven over het omgaan met wedstrijdstress, op internet is er het nodige over te vinden en je zou eventueel kunnen denken aan een mentale begeleiding of training door een erkende coach. Wanneer je je wedstrijdspanning meer onder controle zou kunnen krijgen, wordt het voor je familie, je paard én vooral voor jezelf een stuk leuker om op wedstrijd te gaan.

Nog een tip die ik graag mee wil geven is; zorg dat je op dát niveau rijdt waar je thuis hoort. Natuurlijk kan het op wedstrijd wel eens mis gaan, omdat je paard kijkerig is, of het gewoonweg niet lekker loopt maar als je keer op keer thuiskomt en geen winstpunt hebt gereden, moet je toch bij jezelf te rade gaan. Het is dan beter dat je een poosje niet op wedstrijd gaat en eerst thuis goed doortraint zodat je klaar bent voor jouw niveau.

Een goede communicatie met je trainer is daarbij ook van groot belang. Overleg met je trainer of je klaar bent om een overstap te maken naar een hoger niveau.

Daarnaast worden er op verschillende locaties door het hele land proefgerichte clinics georganiseerd. Een geweldige mogelijkheid om uit te proberen of je paard klaar is voor de wedstrijd. Wanneer je klaar bent voor het beoogde wedstrijdniveau, geeft dat zelfvertrouwen en zal er ook minder stress zijn.”

“Ik geef de pen door aan Sanne Beijerman.”
120508_0730[2]