141110033_ABFweb
141110033_ABFweb

Tip Elaine Pen: kijk en luister naar je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventingamazone Elaine Pen.

[caption id=”attachment_35109” align=”alignright” width=”221”] Elaine Pen[/caption]



“Ik wil als tip meegeven om je paard goed te bekijken. Laat hem ook regelmatig checken door een dierenarts. Bij ons komt de dierenarts sowieso iedere keer voor en na een grote wedstrijd. Over het algemeen zeker één keer per maand. Voor een paard dat niet op het hoogste niveau loopt zou ik toch wel zo’n één keer in de twee maanden een check door de dierenarts aanraden.

Verborgen gebreken


Veel mensen denken dat als een paard niet hoest of niet kreupel loopt, dat hij in orde is. Maar er zijn zoveel verborgen gebreken. Op hoog niveau liggen blessures altijd op de loer. Als een dierenarts je paard ook ziet als hij gezond is kan hij een goed beeld krijgen van hoe je paard normaal is en mocht er toch iets mankeren dan ben je er op tijd bij.

Aandachtig bekijken


Kijk en luister dus goed naar je paard. Denk niet alleen: ik wil rijden en dit is mijn planning. Bekijk hem aandachtig en probeer afwijkende dingen op te merken. Heeft hij een dik been? Zie je ergens een wondje? Loopt het paard rad? Schrijf het ook eens op in een boekje. Zo kun je later dingen terugzoeken en met elkaar verbinden. Je kunt een beeld vormen en een patroon ontdekken. Hierdoor verklein je ook de kans op blessures. Het belang van het paard moet altijd voorop staan. Anders ben je ook heel snel uitgereden.”

“Ik geef de pen door aan mijn dierenarts: Leendert Jan Hofland van Dierenartspraktijk Bodegraven.”
150105358_ABFweb