Longeren
Longeren

Asymmetrie bij longeren niet hetzelfde in beide richtingen

Nieuws

De asymmetrische beweging tijdens het longeren is niet hetzelfde in beide richtingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt Horsetalk.


Het onderzoeksteam baseert zijn bevindingen op de metingen van paarden aan de longe, die werden uitgerust met sensoren om het hoofd en de bekken. De onderzoekers - afkomstig uit Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten - zeiden dat longeren vaak wordt gebruikt bij standaard kreupelonderzoek, wat betekent dat er kennis nodig is om te verklaren hoe de beweging van het paard beïnvloed wordt door het longeren.

Marie Rhodin en haar collega’s begonnen met een groep van 201 rijpaarden, 100 in Zweden en 101 in de Verenigde Staten. Volgens hun eigenaren waren ze allemaal rad. Ze werden beoordeel in de draf op een rechte lijn en tijdens het longeren op zowel links als rechts, met twee eenassige versnellingsmeters en een gyroscoop aan hun lichaam.

Uit de groep werden 94 paarden met symmetrische hoofd- en bekkenbeweging tijdens de draf op de rechte lijn nader bestudeerd. “Hoofd- en bekkenbewegingen waren tijdens het longeren meer asymmetrisch dan op een rechte lijn”, stellen de onderzoekers. “Dit heeft vermoedelijk te maken met de beweging van het buitenvoorbeen en het buitenachterbeen.”

De patronen waren linksom niet altijd hetzelfde als rechtsom, wat kan betekenen dat de asymmetrie kreupelheid in de voor of achterhand verbergt of toont wanneer het juist niet het geval is.

Er is nog wel meer onderzoek nodig, aldus de onderzoekers.

Bron: Horsetalk