tanden
tanden

Slecht gebit niet leeftijdsafhankelijk

Nieuws

Een studie op de kadavers van 400 Australische paarden toont aan dat 93,8 procent van de dieren een of meer afwijkingen had aan de mond, schrijft Horsetalk. Slechts 15 van de 400 paarden had geen afwijkingen.


Het onderzoek vond plaats toen de paarden al overleden waren, in een slachthuis in Queensland. De meest voorkomende abnormaliteit waren scherpe punten op het glazuur (55,3 procent) en haken (43 procent). Het grootste deel van de haken werd gevonden op de tanden in de wangen.

Bij 25,5 procent van de paarden werd een zogenaamde ‘wave mouth’ gevonden, waarbij de kaken een golfvorm hebben (zie deze afbeelding), 22,3 procent bleek gaten te hebben waarin voedsel achterbleef. Overdreven transversale ruggen werden gevonden bij 13,5 procent van de paarden.

De grootste frequentie aan mondziekten en afwijkingen werd gevonden bij paarden die naar verwachting tussen de 11 en 15 jaar oud waren, 97,5 procent daarvan had een afwijking. “Bij alle groepen werden veelvoorkomende afwijkingen gevonden en de frequentie nam toe met de leeftijd”, zegt Tum Chinkangsadarn van de Universiteit voor Diergeneeskunde van Queensland. “Deze studie laat zien dat alle paarden regelmatig moeten worden nagekeken door de tandarts om afwijkingen vast te stellen en te behandelen, om leed in het latere leven te voorkomen.”

De leeftijd van de paarden in het onderzoek lag tussen de 1 en 30. Er waren volbloeden, warmbloeden, veepaarden en kruisingen. Zieke of ernstig verwondde paarden mogen niet worden geslacht. De onderzoekers zeiden dat mondziekten veel voor komen, onderzoek heeft al uitgewezen dat 10 procent van de ziektegevallen in Engeland tand-gerelateerd is en dat mondziekten in de top vijf van medische problemen in de VS staan.

“Veel studies laten al zien dat het verstandig is om paarden van 15 jaar of ouder regelmatig na te laten kijken, maar onze studie laat zien dat tandproblemen op alle leeftijden voor komen en dat ze makkelijk kunnen worden geïdentificeerd”, aldus de onderzoekers. “De interval tussen de behandelingen zal variëren per paard vanwege het verschil van discipline, dieet, rijmethoden en tuig.”

Bron: Horsetalk