vos detail hoofd oog
vos detail hoofd oog

Veroorzaker Piroplasmose verspreidt zich in Nederland

Nieuws

Een teek die de veroorzaker is van Piroplasmose bij paarden en babesiose bij honden zou zich volgens onderzoekers verspreiden binnen Nederland en België, schrijft Horsetalk. Dit blijkt uit onderzoek.


In Nederland werden in 2004 populaties van de teek gevonden, gevolgd door een aantal fatale gevallen van babesiose bij honden.Deze dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door de protozoa parasiet Babasia Canis. Dezelfde teek is ook verantwoordelijk voor Piroplasmose bij paarden.

De onderzoekers hebben tussen 2011 en 2013 teken van 11 locaties onderzocht. Ze werden ook verzameld van verschillende paarden tussen 2007 en 2013. In totaal werden 855 teken van acht locaties in Nederland en twee locaties in België getest, veertien daarvan waren positief voor B. canis. De teken werden gevonden in Dintelse Gorzen, Rozenburg, Slikken van de Heen en St. Philipsland. Twee teken uit Dintelse Gorzen en De Panne (België) werden positief getest op Babasia Caballi.

“De reticulatus teek blijft zich verspreiden”, aldus onderzoeker Frans Jongejan. “Het feit dat sommige teken geïnfecteerd bleken met B. Canis en B. Caballi, zorgt voor bedreiging voor onze honden- en paardenpopulatie. Daarom is het belangrijk om de teek en teekgerelateerde ziekten zorgvuldig in de gaten te houden bij paarden en honden in België en Nederland.”

Lees hier meer over Piroplasmose

Bron: Horsetalk