polo
polo

Groot deel van polopony’s heeft asymmetrische gangen

Nieuws

In een Brits onderzoek met 60 polopony’s is ontdekt dat een groot deel asymmetrische gangen heeft, schrijft Horsetalk. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Structure and Motion Lab and Clinical Science and Services aan de Britse Koninklijke Universiteit voor Diergeneeskunde.


In het onderzoek bepaalden Dr Thilo Pfau en zijn collega’s of de beweging van de pony’s symmetrisch was en keken ze naar kreupelheid van de pony’s, om de eventuele relatie met de leeftijd te onderzoeken. De zestig dieren werden uitgerust met bewegingssensoren op de kruin en ook tussen de tubera sacrale, die vlakbij het hoogste punt van de romp ligt.

Er werden zes metingen van bewegingssymmetrie gedaan voor het verticale hoofd en de bekken tijdens het draven in de hand. De resultaten werden vergeleken met de waarden van de perfecte symmetrie en tussen paarden die aan de linker- of rechterkant kreupel waren. De resultaten werden ook vergeleken met gepubliceerde drempels voor kreupelheid.

Uit het onderzoek bleek dat de beweging van het hoofd bij 52 tot 53 procent van de paarden asymmetrisch was, 27 tot 50 procent had asymmetrische bekken. In zijn geheel had 60 tot 67 procent van de paarden bewegingsasymmetrie, ze liepen niet gelijk met de gestelde richtlijnen voor de voorbenen, achterbenen of beide.

“Een groot deel van de polopony’s liet bewegingsasymmetrie zien, gelijk aan de eerder gestelde richtlijnen voor kreupelheid”, concludeerden de onderzoekers. “Het lijkt geen relatie met de leeftijd te hebben.”

Eerder geschreven:

Asymmetrie bij longeren niet hetzelfde in beide richtingen


Bron: Horsetalk