081002086_ABFweb
081002086_ABFweb

Bit duikt in... Drinkwater voor paarden

Nieuws

In de rubriek Bit duikt in... gaan we iedere maand naar aanleiding van een nieuwsbericht dieper in op allerlei onderwerpen op het gebied van verzorging, welzijn en training. Deze maand was het nieuws dat de paarden van topmenner Theo Timmerman minder goed presteerden vanwege het drinken van verontreinigd water aanleiding om eens in drinkwater voor paarden te duiken. We vragen dierenarts Hank van Campen alles over veilig drinkwater.

Eind april eindigde topmenner Theo Timmerman op een voor hem ongebruikelijke negentiende plek tijdens een internationale menwedstrijd in Horst. Twee van zijn ervaren vierspanpaarden leken niet zichzelf te zijn, en inmiddels is duidelijk waarom. Het ongewone gedrag werd veroorzaakt door de slechte kwaliteit van het water dat de paarden al maanden dronken. De nieuwe stallen bleken aangesloten op een bron in plaats van leidingwater. De testresultaten van het water waren erg slecht. Het water bevatte zware metalen, waaronder cadmium. De paarden zijn inmiddels al een stuk opgeknapt.



Controleer een eigen bron!


Dierenarts Hank van Campen ziet dit probleem vaker. Hij vertelt: “In Nederland is kraanwater natuurlijk van uitstekende kwaliteit, dit zou nooit problemen bij paarden veroorzaken. Het probleem is dat stallen vaak niet zijn aangesloten op leidingwater, maar op een eigen bron. De kwaliteit van zulke bronnen wordt door veel paardeneigenaren zelden of nooit gecontroleerd. Ik heb dan ook twee keer meegemaakt dat een hele stal ‘het slecht deed’ of ziek was door water dat ongeschikt was om te drinken.”

Kieskeurig?


De kwaliteit van het drinkwater is dus van grote invloed op de gezondheid van je paard. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat een paard in rust zo’n 25 tot 30 liter water per dag drinkt. Bij lichte arbeid is dit 30 tot 40 liter en bij zware arbeid, hoge temperaturen of een zogend veulen zelfs 40 tot 60 liter per dag. Maar proeft een paard dan zelf niet of het water dat hij drinkt verontreinigd en dus niet goed voor hem is? Hank legt uit: “Een paard proeft zeker of water wel of niet goed voor hem is. Kijk maar eens op wedstrijden, als paarden bijvoorbeeld geen water willen drinken dat uit een jerrycan komt, omdat er dan een bepaald smaakje aan zit. Over het algemeen drinken paarden minder als het water niet goed voor ze is, maar als er niets anders beschikbaar is, drinken ze het vaak toch.”
‘Een paard proeft zeker of water wel of niet goed voor hem is. Maar als er niets anders beschikbaar is, drinken ze het toch.’

Gevaarlijke bacteriën


Op stal is het dus verstandig je drinkwatersysteem aan te sluiten op leidingwater, of je eigen bron goed en regelmatig te controleren. Maar hoe zit het dan met water uit slootjes of plassen in de wei? Is regenwater schoon bijvoorbeeld genoeg? Hank legt uit: “Vers regenwater is in principe prima, het gaat er alleen om hoe dit wordt opgeslagen. In een open vat hebben bacteriën meer kans en ook regenwater dat door de zon wordt opgewarmd, wordt snel ongeschikt om te drinken. Als het gaat om water uit sloten en meren, zit het gevaar hem in Nederland in gebieden waar veel bemest wordt. Daar komt veel ammonium en nitraat vrij, wat door bacteriën kan worden omgezet naar nitriet, wat schadelijk kan zijn. Verder tref je in water in bijvoorbeeld sloten nog weleens bacteriën als E-coli’s en soms zelfs salmonella aan. Afgezien van deze bacteriën moet een sloot natuurlijk ook gewoon schoon zijn, met helder water, dat niet stinkt. Controleer dat dus altijd voor je je paard er uit laat drinken.“

Algemene klachten en kwaaltjes


Hank gaat verder: “Realiseer je goed dat de klachten bijna altijd van algemene aard zijn als een paard slecht drinkwater krijgt. Ze ‘doen het net wat minder’ of hebben andere kwaaltjes, denk aan niet genezende wondjes, mok, een griepje, wormen. Heb je meerdere paarden op stal die ‘het minder goed doen?’ Controleer dan zeker het water. In veel gevallen is het overigens niet eens de bron, maar het systeem, bijvoorbeeld leidingen, waterbakken, of het filtersysteem, waardoor de drinkwaterkwaliteit onvoldoende of gecontamineerd is.”
‘Heb je meerdere paarden op stal die ‘het minder goed doen?’ Controleer dan zeker het water.’

Tips met betrekking tot veilig drinkwater:

  • De meeste paarden hebben een voorkeur voor koud water. Maar als een paard na grote inspanning veel koud water drinkt is er kans op koliek. Zorg dus dat je paard kleine beetjes drinkt na zware inspanning, dan mag het water best koud zijn. De lichaamstemperatuur van het paard compenseert dat wel.

  • Controleer regelmatig de kwaliteit van het drinkwater en vergeet niet om naast de bron, ook het systeem te checken.

  • Maak ook regelmatig de drinkbak van je paard schoon. Als er een klein beetje mest in valt is dat niet erg, tenzij je het dagen laat zitten. Dan is de kans groot dat er een bepaalde bacteriecultuur gaat groeien. Dit geldt ook voor voedselresten. Regelmatig controleren en schoonmaken, dus!


Bron: Horses/Bit Magazine