Sloot
Sloot

Bit Buzz: Paarden overleden door drinken slootwater

Nieuws

Even lekker lezen tijdens je lunch! Bit brengt dagelijks om 12:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: Paarden overleden aan ijzervergiftiging door slootwater, Adelinde rijdt bij prijsuitreiking op menpaard en welzijnsapp voor paarden ontwikkeld.



Welzijn


De Universiteit van Utrecht meldt dat er paarden zijn overleden aan ijzervergiftiging doordat ze jaren lang slootwater dronken. Vier paarden zijn inmiddels overleden aan chronische ijzervergiftiging. Het slootwater bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was tot op heden nog niet bekend.



Nieuws


Dressuurruiter Adelinde Cornelissen leende voor de prijsuitreiking in Stockholm gistermiddag het paard Pluto van menner IJsbrand Chardon. “Echt super lief van IJsbrand dat ik Pluto mocht lenen voor de prijsuitreiking!” lacht Cornelissen. “Parzival vindt prijsuitreikingen nooit heel geweldig, dat wil ik hem niet meer aandoen. Met zijn hart is alles oké hoor, maar ik wil gewoon geen enkel risico met Parzival nemen.” Lees hier meer, zo ook waarom Hans Peter Minderhoud met een kameel liep.



Nieuws


Vorige week zakten vier paarden door het ijs van een vijver in Canada. Een merrie en haar veulen waren al overleden toen de brandweer arriveerde. De andere vier paarden werden gered, maar één overleed later alsnog. De brandweer bevrijdde de paarden door met een kettingzaag het ijs door te zagen. Lees hier meer.



Opmerkelijk


De 24-jarige springruiter Toby Bevins uit  Engeland heeft regelmatig epileptische aanvallen, maar rijdt ondanks dat fanatiek zijn springparcoursen. Toby en zijn paard Askan van Overis verbazen de springwereld al een aantal jaar. Als Toby bij een aanval van zijn paard valt, dan buigt Askan over hem heen en wacht tot de aanval over is en Toby weer op kan stijgen. “Meestal voel ik een aanval aankomen, bij een kleine kan ik verder en heb ik controle. Bij een ernstige moet ik van het paard af en val op de grond,” vertelt Bevin aan Horse & Hound.



Welzijn


Er is nu een Androidapp uit waarmee je gemakkelijk kan meten hoe het met je paard gaat terwijl hij in de wei staat. De app is ontwikkeld in Italië en verzameld gegevens over gedrag, conditie en gezondheid. De app is een onderdeel van het Animal Welfare Indicators (AWIN) project en kun je downloaden in de Google Play Store.