oudjaar
oudjaar

Bit Buzz: De beste paardenvoornemens voor 2016

Nieuws

Even lekker lezen tijdens je lunch! Bit brengt dagelijks om 12:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet. Vandaag onder andere: deze goede voornemens mogen niet ontbreken op je lijstje, een wiskundige formule als verklaring voor zebrastrepen, en een tienspan bomproof trekpaarden.Goede voornemens


Nog twaalf uur en dan zit 2015 er alweer op. Heb jij je goede voornemens al gemaakt? Misschien kun je nog een aantal van deze lijst van HorseCollaborative aan je eigen lijstje toevoegen. Je harnachement extra schoon houden, variatie in je training brengen, een verwaarloosd paard helpen... Allemaal voornemens die niet erg moeilijk zullen zijn om je aan te houden. Klik hier voor de complete lijst.

Onderzoek


Paardrijden is een sport met veel risico’s: grote kans dat je als ruiter al eens op de spoedeisende hulp bent beland met paardgerelateerde verwondingen. Volgens Scandinavische onderzoekers loop je echter niet alleen kans op verwondingen als je op een paard zit, maar kan iedereen die een paardenstal bezoekt zich ernstig bezeren. De onderzoekers ontwikkelden een website die helpt om de veiligheid op stal te verbeteren, onder andere door middel van checklists en nuttige tips. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek en een link naar de veiligheidssite.

Nieuws


Al jaren vormt het een groot mysterie voor wetenschappers: het strepenpatroon van zebra’s. Dankzij een simpele wiskundige formule zijn de onderzoekers nu een stapje verder gekomen. Met de formule kan berekend worden hoe de strepen precies gevormd worden. De vraag waarom dat zo gebeurt, blijft voorlopig echter nog onbeantwoord. Meer over het strepenonderzoek lees je hier.

Fun


Een schoenendoos vol rozetten, zelfgemaakte paardenknutsels, een dagboek met alle manege-avonturen... Allemaal typische zaken die je in de slaapkamer van iedere paardengek tegenkomt. HorseChannel-schrijfster Allison Griest geeft je met foto’s een rondleiding door de slaapkamer van haar kindertijd. Welke dingen herken jij van vroeger?

Beeld


Eén verkeersmak paard is al geweldig om te hebben, maar wat dacht je van een tienspan bomproof trekpaarden? “Als je altijd thuis blijft, leren de paarden niets”, aldus de menner op Facebook. “Onderweg kwamen we van alles tegen, van ronkende motoren tot knalvuurwerk dat recht voor hun neus werd afgestoken.” Wat een braaf stel!