detail oog foto arnd kliniek
detail oog foto arnd kliniek

Bit Buzz: Indrukwekkende fotoserie paardenkliniek

Nieuws

Even lekker lezen! Bit brengt dagelijks om 12:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: Indrukwekkende fotoserie van het werk in een paardenkliniek, opmerkingen op dressuurprotocollen uitgelegd en hoe help je een nerveuze ruiter het best?



Fotoserie


Een nieuwsfotograaf uit Israël legde de bijzondere werkzaamheden van een paardendierenarts in de kliniek vast in een indrukwekkende fotoserie. Paarden zijn geen gemakkelijke patiënten. Ze wegen bijvoorbeeld al gauw een halve ton, maar het gevaarlijkst is hun instinct. Als ze voelen dat er iets gevaarlijks is schreeuwt heel het paardenwezen uit: wegwezen! Dus: “als paarden uit verdoving ontwaken, willen ze onmiddellijk gaan staan en wegrennen”, zegt de ervaren paardenchirurg Gal Kelmer. Bekijk hier de serie.



Rijtechnisch


‘Tegen de hand’, ‘verliest ritme’, ‘op de voorhand’ en ‘meer impuls’. Zijn dit opmerkingen die je terug ziet op je dressuurprotocol? En wil je graag weten wat de jury er nu precies mee bedoeld? Lees dan dit handige artikel, waarin een jurylid uitlegt wát zij en zijn collega’s nu bedoelen als ze dit soort termen opschrijven.



Achtergrond


In Engeland is gisteren een Shetlandpony benoemd tot ‘Paard van het jaar’ door de British Horse Society. “In zijn lange leven heeft hij veel mensen geholpen, van lokale evenementen tot veteranen en zieke kinderen. Hij is het voorbeeld van de betekenis die paarden en pony’s hebben voor de mensen.” Bekijk hier de foto’s waar Cruachan zijn trofee krijgt.



Psychologie


Hoe kun je een ruiter die nerveus is op zijn paard het beste helpen? Hoe goed bedoeld ook, dingen als ‘Iedereen kan dit paard rijden, jou zal het ook lukken’ en ‘Stap gewoon op en ga rijden’ helpen een nerveuze ruiter niet. In plaats van dat zijn er veel andere dingen die je kan doen om zo’n ruiter wél te helpen. Lees hier de inzichtelijke tips.  



Achtergrond


Dressuurruiter Frans van den Heuvel is zó fan van het Foute Uur van Q Music dat hij zijn Kür op muziek wil laten inspireren door deze radioshow. Beluister hier het radiofragment.