Angst
Angst

Bit Buzz: Actie tegen vuurwerk na dood paard

Nieuws

Even lekker lezen tijdens je lunch! Bit brengt dagelijks om 12:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: Actie tegen vuurwerk na dood paard, Imke en haar moeder Tineke zijn Friezenlovers, en droes op stallen in Zeeland en Gelderland.



Vuurwerk


De Belgische gemeente Mol houdt een actie tegen het afsteken van vuurwerk, nadat vorig jaar een paard overleed aan de gevolgen daarvan. Sympathisanten kunnen een affiche ophangen met de tekst: “Wij feesten zonder vuurwerk.” Lees hier het hele bericht.



Friezenliefde


Imke Schellekens-Bartels en haar moeder Tineke Bartels steken hun liefde voor Friezen niet onder stoelen of banken. Hoewel beide dressuuramazones met voornamelijk KWPN’ers op het hoogste niveau presteren (of presteerden), kruipen ze ook graag op de rug van een Fries. Zo reageerde Imke enthousiast op een aankondiging van clinics tijdens de hengstenkeuring van het Friese paardenstamboek KFPS: “En mam en ik doen ook mee! Met Fries!!” Zie de tweet van Imke op de aankondiging van de KFPS.



Nieuws


Geldt voor mensen dat de ‘R’ weer in de maand is, voor paarden lijkt dit ook op te gaan. In zowel Zeeland als Gelderland zijn er gevallen van droes geconstateerd. Het hippisch centrum La Grande in Beuningen bracht het zelf naar buiten op Facebook en heeft alle activiteiten afgelast. De KNHS Zeeland heeft het over één door de dierenarts bevestigd geval van droes op een pensionstal in Walcheren. Volgens welingelichte bronnen betreft het een stal in Koudekerke. Zie de Facebookpagina’s van KNHS Zeeland en hippisch centrum La Grande.



Welzijn


Het lijkt erop dat de dit jaar in Groot-Brittannië aangenomen wet Control of Horses Act effect heeft. Er zijn aanwijzingen dat het aantal verwaarloosde paarden afneemt, volgens World Horse Welfare. Toen de wet in mei in werking trad, zeiden welzijnsorganisaties een significante verbetering tegen het eind van het jaar te verwachten. Er zijn nog geen officiële cijfers van - die volgen in januari - maar toch is World Horse Welfare al positief. Lees hier het hele bericht.



Schattig


Schattige foto van Brooke-ambassadeur Charlotte Dujardin met een muilezeltje in India.