190701102_ABFa4
190701102_ABFa4

Drinkwater in de wei

Nieuws

Paarden drinken in rust zo’n 25 tot 30 liter water per dag. Bij lichte arbeid is dit 30 à 40 liter en bij zware arbeid, hoge temperaturen of een zogend veulen zelfs 40 tot 60 liter per dag. Het is dus belangrijk dat een paard de beschikking heeft tot goed drinkwater in de wei.


1. Goed drinkwater


Uiteraard is het belangrijk dat het water schoon is. Controleer waar het water in jouw wei vandaan komt. Kwalitatief goed water komt uit de kraan, een schone beek of als grondwater uit de put. Door een slechte bron kan het paard ziek worden. Symptomen van slecht water zijn onder andere: koliek, verminderde eetlust, een slechte vacht en diarree. Een goede en regelmatige controle op kwaliteit is dus van levensbelang voor de gezondheid van je paard. Laat bij twijfel het water testen door je dierenarts.


2. Ziekteverwekkers 


Als regenwater te lang in de zon staat, wordt het ongeschikt om te drinken. Het water kan besmet zijn door de ontlasting en urine van dieren, deze komen in het water terecht doordat ze erin zwemmen. Denk hierbij aan Leptospirose oftewel de ziekte van Weil, maar ook de e-coli bacterie, salmonella en Giardia. Ook gedijen ziekteverwekkers zoals Clostridium Botulinum, blauwalg en de legionellabacterie goed in warm, stilstaand water.


3. Sloot


Sommige weides hebben toegang tot een sloot of vijver. Slootwater is tegenwoordig vaak verontreinigd. Dit komt door overmatig bemesten (nitraat, ammoniak enz.), afvalwater of zware metalen. Een ander risico is botulisme. Dode vogels in de sloot betekenen dat het water in de sloot ongeschikt is als drinkwater. Let erop dat de sloot schoon is met helder water en niet stinkt. Je doet er goed aan om een vervuilde sloot af te zetten, zodat je paard er niet meer bij kan.


4. Toegang


Het is belangrijk dat je paard voldoende water drinkt. Zorg voor een constante watervoorziening met onbeperkte toegang tot schoon en fris water. Het kan zijn dat als je paard met meerdere paarden in de wei staat, hij wat lager op de rangorde staat. Misschien vindt hij het dan moeilijk om rustig te drinken. Geef hem dan de kans dat ergens anders te doen en zet meerdere drinkbakken neer.


5. Hygiëne


Maak de drinkbak om de dag schoon zodat bacteriën geen kans krijgen. Bij erg warm weer is het verstandig om dagelijks het water te verversen. Let erop dat de bak goed gevuld blijft. Er zijn veel paarden die het niet fijn vinden om te diep met hun neus de bak in te zakken, omdat ze zich dan onveilig voelen. Het gevolg daarvan is dat ze minder drinken. Het laatste beetje water wordt vaak ook niet opgedronken, omdat veel paarden het vervelend vinden de bodem met hun neus aan te raken.


6. Temperatuur


De ideale temperatuur van drinkwater in de zomer is tussen de 10 en 15 graden. Als het water te koud is, zal je paard minder drinken. De maximale temperatuur voor drinkwater is 20 graden. Daarboven is er snel kans op besmetting van legionella, blauwalg, botulisme en andere ziekteverwekkers. In een grote, diepe bak is er minder kans dat het water te snel opwarmt door de zon. De dichtheid van het water zorgt daarvoor. Mocht je niet zo’n grote diepe bak hebben, probeer de bak dan in de schaduw te zetten.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met dierenarts Diewertje Boer van Dierenartspraktijk 2D.