Tineke Bartels - Arnd Bronkhorst
Tineke Bartels - Arnd Bronkhorst

Tips voor angstige paarden op wedstrijd

Nieuws

Het ene paard is nou eenmaal wat angstiger dan het andere. Als je zo’n angstig paard hebt, is het rijden van wedstrijden soms een extra uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt? Tineke Bartels geeft tips.
  1. Zorg dat je je bewust bent van de oorzaak van de angst van je paard. Het kan bijvoorbeeld komen doordat er een keer een ander paard tegen hem op gereden is. Het kan ook de omgeving zijn die ervoor zorgt dat hij gespannen is, of bijvoorbeeld de zenuwen van de ruiter zelf.

  2. De basis moet in orde zijn. Het paard moet je vertrouwen, zodat hij, als hij bang is, op je kan terugvallen. Bij de basis hoort ook dat je paard aan de hulpen is. Als hij bang is, moet je nog wel enigszins met je paard kunnen communiceren. Anders sta je buiten spel.

  3. Is je paard bang omdat hij op wedstrijd gaat, dan moet je veel ervaring opdoen door middel van bijvoorbeeld proefwedstrijden. Je moet uiteindelijk voor elkaar krijgen dat je op wedstrijd net zo kunt rijden als dat je thuis doet.

  4. Weet hoe je je paard tot de ontspanning kan brengen.

  5. Ga thuis de problemen niet uit de weg. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je paard een trauma over houdt aan de dingen waar hij thuis al bang voor is, maar zorg dat je paard leert omgaan met stress. Merk je thuis bijvoorbeeld dat je paard wat gespannen wordt als je met andere paarden in de bak rijdt? Ga dan niet pas rijden als je de bak voor jezelf hebt.

  6. Boots situaties thuis na of zoek ze op. Het moet niet zo zijn dat je aan bepaalde dingen nog moet werken als je eenmaal op wedstrijd bent. Natuurlijk moet je wel eerst op wedstrijd gaan om de problemen te ontdekken, maar zodra je erachter bent, ga je terug naar huis en los je het probleem daar op.


Bron: Bit Magazine