angstig paard
angstig paard

Angstige paarden leren sneller

Nieuws

Onderzoekers wisten al dat persoonlijkheidskenmerken de verschillen die we in gedrag en leersnelheid zien kunnen verklaren. Van die kenmerken is angst de meest belangrijke. En volgens een Frans onderzoeksteam is dat helemaal niet zo slecht, schrijft The Horse.

Het team van onderzoekers ontdekte dat angst misschien een negatieve eigenschap lijkt, maar hij eigenlijk heel wat voordelen heeft. Léa Lansade, van het Franse instituut voor Paard en Rijden en het Instituut voor Landbouwonderzoek, heeft samen met andere onderzoekers de laatste tien jaar een persoonlijkheidstest voor paarden ontworpen.
“Bang zijn is niet altijd een nadeel”, zegt Marianne Vidament, lid van het onderzoeksteam. “Deze paarden presteren vaak beter waar geen stress is of als de stress is gelinkt aan de taak (ze worden verwacht te presteren). De angstdimensie is er altijd bij betrokken.”
Wanneer een angstig paard iets nieuws leert in een rustige omgeving - en als wat hij moet leren eng is (bijvoorbeeld doordat er negatieve bekrachtiging wordt gebruikt) - leert hij het waarschijnlijk beter dan een paard dat minder snel bang is. “Het kan ook zo zijn dat een bang paard de oefeningen erg goed onthoudt in niet-stressvolle omstandigheden”, zegt ze.
Maar als het paard gestrest is door iets anders dan het werk - bijvoorbeeld door het gescheiden worden van stalvriendjes, een nieuwe omgeving of een eng geluid - dan leert hij slechter dan paarden die niet bang zijn.
Angstige paarden hebben meer kans om automatische gewoonten te ontwikkelen, vertelt Vidament. Een angstig paard kan bepaalde routines hebben en het kan zijn dat hij zijn taken op de lange termijn betrouwbaarder uitvoert. Maar hij kan ook slechte gewoonten hebben die moeilijk te doorbreken zijn. Andere auteurs suggereren dat stereotyp gedrag zoals kribbebijten een automatische gewoonte kan worden.
De onderzoekers vonden geen andere karaktereigenschap die zoveel invloed had op de leersnelheid.
Bron: The Horse