Totilas
Totilas

Laurens van Lieren maakt zich zorgen om Totilas

Nieuws

Laurens van Lieren uit tegen de NOS zijn zorgen om Totilas. De zwarte hengst zal niet aan start komen bij het Duits Kampioenschap, hij is volgens ruiter Matthias Alexander Rath nog steeds niet fit genoeg. Voor paard én ruiter is dit de zoveelste tegenslag.


De Duitse bondscoach Monica Theodorescu noemde het paard al haar ‘probleemkindje’, al houdt ze nog steeds een plekje vrij in haar EK-selectie. Laurens van Lieren verzorgt altijd het commentaar bij de NOS en kan zich vinden in die omschrijving. Hij vreest zelfs dat het nooit meer goed komt en maakt zich zorgen, zegt hij in een interview met de NOS. Laurens: “Het zou mij zeker ongerust maken als ik de bondscoach was. Het is natuurlijk al de zoveelste keer. Niks is onmogelijk, maar je kan nu al wel stellen dat het een dramatisch verhaal wordt.”

Operaties


Laurens heeft vernomen dat er operaties zijn gedaan aan de gewrichten van Totilas, toen de eerste blessures zich voordeden. “Dat verzwakt een paard. Ik ga altijd uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.” In volledig herstel heeft hij dan ook een hard hoofd: “Arjen Robben is nu ook weer geblesseerd, maar heeft het hiervoor ook een langere periode heel goed gedaan. Bij hem denk ik daarom: ach het zal wel weer goed komen. Bij Totilas heb ik daar veel minder vertrouwen in, want die heeft in tegenstelling tot Robben nog geen goede periode gekend sinds zijn overstap naar Duitsland.”

Laatste hoop


Sinds zijn verhuizing in 2010 naar Duitsland heeft de zwarte hengst al de Spelen en het WK gemist. De Spelen volgend jaar in Rio zullen Totilas’ laatste hoop zijn. “Totilas is volgend jaar in Rio ook al 15, daarna houdt het echt wel op. Daarom is het in-en-in-triest dat het zo loopt. Het is een gemis dat een paard van absolute wereldklasse al op zo’n jonge leeftijd door blessures niet meer in actie kan komen. Wat dat betreft lijkt hij meer op Marco van Basten.”

Ruiterwissel


Het ging bergafwaarts met Totilas toen hij niet meer onder het zadel was bij Edward Gal, maar of hij niet geblesseerd zou zijn geraakt als er geen ruiterwissel was geweest, zal altijd gissen blijven. Laurens: “Het is te laat om Edward en Totilas te herenigen, Totilas zal niet van zijn blessures afkomen als hij terugkomt bij Edward. Het kwaad is al geschied.”

Bron: NOS.nl