Laurens van lieren
Laurens van lieren

Blog Laurens van Lieren: De hoofdprijs

Nieuws

In augustus begint altijd het nieuwe voetbalseizoen van de Nederlandse competitie. Ik ben gek op sport, en kijk naar veel verschillende sporten. Maar voetbal volg ik toch het meest, naast de paardensport uiteraard. Het begin van het nieuwe seizoen vind ik altijd een mooie tijd. Ook omdat we het al even zonder voetbal hebben moeten stellen uiteraard, maar ook omdat bijna alle teams behoorlijke wijzigingen in hun selecties hebben. Toppers zijn verkocht, nieuwe spelers zijn aangetrokken, en nieuwe talenten proberen zich op te werken en door te breken.



‘Mijn bedrijf Laurens van Lieren Dressage B.V. mag ik graag vergelijken met een voetbalclub’



Mijn bedrijf Laurens van Lieren Dressage B.V. mag ik graag vergelijken met een voetbalclub. Er gaat veel geld om in de voetbalwereld, maar in de Nederlandse competitie is er niet één club die kan draaien op inkomsten uit sponsoring en/of tv-rechten. Een derde noodzakelijke component van de begroting is de verkoop van spelers. Een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) is een bedrijf, en om te overleven moeten er altijd afwegingen gemaakt worden tussen de sportieve ambities en de financiële balans. Het beste voorbeeld vind ik Ajax, een club met een gerenommeerde opleiding voor jonge spelers. Ook is het een beursgenoteerd bedrijf met een professionele organisatie, met een bestuur en een raad van commissarissen. Dit bedrijf heeft dus een verplichting naar haar aandeelhouders om winst te maken! En uiteraard heeft de club een sportieve plicht richting haar supporters om prijzen te winnen. Je kunt je voorstellen dat dit wel eens dilemma’s oplevert op het moment dat een jonge speler uitgroeit tot een topper. Buitenlandse clubs staan in de rij, zwaaiend met miljoenen bedragen. En dan moet je dus de afweging maken tussen het sportieve belang op korte termijn, en het commerciële belang op lange termijn. Het geld wat je verdient kun je weer herinvesteren, waardoor de hele club kan groeien. Maar door het verlies van die geweldige speler ga je het zwaar krijgen in de strijd om de sportieve hoofdprijzen...
‘We moeten eten om te leven, maar we leven niet om te eten’

Ik ben van mening dat geld noodzakelijk is om te (over)leven, maar dat alléén geld verdienen niet genoeg is om bestaansrecht te hebben. We moeten eten om te leven, maar we leven niet om te eten. Deze instelling heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader heeft Stal Hexagon letterlijk met zijn blote handen opgebouwd, zijn hele leven tot op de dag van vandaag kei- en keihard gewerkt. Maar als er iemand geld bood voor het beste paard van stal, zei hij heel droog nee als hij het idee had dat de stal (en de desbetreffende ruiter) meer belang had bij het sportieve aspect. Zijn onderbouwing: “Ik heb geen honger, en geen behoefte aan een dure sportwagen. Ik ga liever op concours”
‘Zolang we geen honger hebben, en die nieuwe auto nog even kan wachten, willen we onze beste spelers behouden’

Kan het ook beiden? Ik denk van wel! We hebben al een succesvol springpaardenfonds, wat talentvolle paarden aankoopt, laat opleiden, met het doel om toppaarden te hebben voor Nederlandse topruiters op de grote kampioenschappen. Het paradepaardje is uiteraard Zenith SFN, die vorig jaar wereldkampioen werd met Jeroen Dubbeldam. Maar het fonds heeft aandeelhouders (of certificaathouders), en die willen aan het einde van de rit natuurlijk wat terug zien van hun investering, het liefst met rendement. Dus worden er ook met enige regelmaat paarden verkocht, om de financiële doelstellingen van het fonds te realiseren. Dat is min of meer ook hoe ik het ideaalplaatje van mijn onderneming zie; we leiden paarden op van jongs af aan tot het hoogste niveau. De sport staat voorop, en uiteraard moet er geld verdiend worden om te (over)leven. En het liefst leiden we een welvarend leven, waarin het paarden en mensen aan niets ontbreekt. Maar zolang we geen honger hebben, en die nieuwe auto nog even kan wachten, willen we onze beste spelers behouden. Want er is maar één echte hoofdprijs, en dat is het winnen van de Champions League...

Groet,



Laurens van Lieren


Ruiter & Trainer | Directeur Sportief Dressuur bij CHIO Rotterdam | Commentator paardensport bij NOS Studio Sport | Eigenaar bij Laurens van Lieren Dressage B.V.