_N8Q8929 (Large)
_N8Q8929 (Large)

Blog Laurens van Lieren: De Waarheid

Nieuws

Wat hebben we weer een fantastisch kampioenschap gehad voor de Nederlandse paardensport. Het EK in Aken was net als het WK vorig jaar een enorm succesvol toernooi. Superlatieven schieten tekort, maar het feit dat Nederland het medailleklassement heeft gewonnen boven Duitsland en Groot-Britannië spreekt boekdelen. Ik heb dan ook met veel genoegen weer het commentaar verzorgd voor NOS.nl en Studio Sport, samen met mijn collega Jan Roelfs.‘Iemand die alleen maar enthousiast is, zonder de mindere dingen te benoemen, wordt uiteindelijk niet meer serieus genomen’Het is natuurlijk geweldig als de Nederlandse equipe goed presteert, dat maakt het ook makkelijker om onze prachtige sport boeiend te maken voor een breder publiek. Want dat is absoluut een van de belangrijkste redenen waarom ik deze rol vervul; onze prachtige sport inzichtelijk en interessant maken voor een zo breed mogelijk publiek. Zeker bij de dressuur (zoals gebruikelijk, zeer interactief publiek) kregen we daar zeer veel complimenten voor via social media. Heel erg leuk natuurlijk, en deze keer werd er zelfs een column (of blog) geschreven over mijn fijne positieve commentaar (waarvoor dank, Hester!). En hoewel de blog een diepere boodschap had dan alleen mijn commentaar, en hoewel mijn commentaar in ieder geval als zeer prettig werd omschreven, bekroop mij toch een wat ontevreden gevoel. Het is namelijk niet mijn bedoeling om als een positivo alles maar fantastisch te noemen. Ja, ik wil de sport graag goed ‘verkopen’. Ja, ik heb respect voor het hoge niveau waarop deze combinaties presteren, en ja, ik hóóp dat ze fenomenale oefeningen laten zien. Maar iemand die alleen maar enthousiast is, zonder de mindere dingen te benoemen, wordt uiteindelijk niet meer serieus genomen. En als commentator maar ook als trainer/coach wil ik dat mensen mij wél serieus nemen. Dat ze op mijn oordeel durven te vertrouwen! En om dat vertrouwen te verdienen moet je iedere keer opnieuw een zo correct mogelijk beeld van de waarheid aanreiken. Dat is van essentieel belang in een maar al te vaak gebleken subjectieve dressuurwereld, waar de waarheid verschilt van persoon tot persoon door individuele interpretatie.
‘Alleen als je inziet waar je werkelijk bent, kun je bepalen wat je moet doen om te komen daar waar je wilt zijn’

Het is mijn taak om een zo objectief mogelijke uitleg te geven van wat ik waarneem. Aan het publiek als commentator, aan de leerling als trainer. Want ook als trainer moet je absoluut geloofwaardig zijn, de leerling moet blindelings kunnen vertrouwen op de informatie die je hem/haar geeft. Als je het mooier doet voorkomen dan de werkelijkheid, bijvoorbeeld om iemands zelfvertrouwen op te krikken zul je bij herhaaldelijk voorkomen door de mand vallen en daarmee dus geloofwaardigheid verliezen. De waarheid is hard, maar alleen als je een realistisch beeld hebt van waar je je nu bevindt kun je de route naar je uiteindelijke doel uitstippelen. Een duidelijk voorbeeld op het EK van het effect van een vertekend beeld van de waarheid was de juichende afgroet van Matthias Alexander Rath met Totilas. Hij stak in euforie zijn handen in de lucht, omdat hij dacht dat hij zojuist een fantastische proef neer had gezet. Op zich misschien wel begrijpelijk, want zijn taak om een zo goed als foutloze proef neer te zetten was aardig geslaagd. Maar Totilas was in een aantal oefeningen niet regelmatig en daardoor kon zijn proef nooit de gewenste score op de borden brengen. Schijnbaar was hem vanaf de kant een wat verdraaide versie van de werkelijkheid voorgehouden waardoor hij in de waan verkeerde dat als hij geen grote fouten maakte het allemaal goed zou komen. Die grote fouten maakte hij niet, maar het was voor iedereen duidelijk dat het niet goed was...

Het mooie aan topsport is dat je leert om in de spiegel te kijken, met een zo objectief mogelijk oog. Niet vertekend door emotionele belangen, maar zo eerlijk mogelijk, op zoek naar de waarheid. Alleen als je inziet waar je werkelijk bent, kun je bepalen wat je moet doen om te komen daar waar je wilt zijn. Daar heb je een coach bij nodig, iemand die je de weg wijst en de waarheid vertelt. Niets meer, en niets minder.

Bedankt voor alle positieve reacties op ons commentaar, ik blijf mijn best doen een waarheidsgetrouw beeld te schetsen van wat de topcombinaties laten zien in de grote arena’s.

Groet,Laurens van Lieren


Ruiter & Trainer | Directeur Sportief Dressuur bij CHIO Rotterdam | Commentator paardensport bij NOS Studio Sport | Eigenaar bij Laurens van Lieren Dressage B.V.