Laurens
Laurens

Blog Laurens van Lieren: Bij het begin beginnen

Nieuws

Mijn werk is heel veelzijdig, en brengt me op veel verschillende plaatsen in veel verschillende kringen. Ik ben dan ook iemand die van afwisseling houdt, en heb dit voor mezelf ook zo gecreëerd. Ik heb een aantal sterk uiteenlopende rollen, van ruiter en trainer tot commentator en analist voor Studio Sport, en van spreker of presentator van evenementen tot Directeur Sportief van het mooiste concours van Nederland, het CHIO Rotterdam.




Vanuit die laatste functie werd ik laatst gevraagd voor een presentatie over de paardensport, voor de leden van de business clubs van 3 Rotterdamse sportverenigingen: Voetbalclub Excelsior, hockeyclub Leonidas, en De Vrienden van het CHIO. Zij hadden een gezamenlijk netwerk event georganiseerd en hadden meerdere (voormalig) topsporters gevraagd om een presentatie cq. workshop te geven. Ik mag natuurlijk graag vertellen over mijn sport, mijn passie, de dressuur. Maar in dit geval moest ik er natuurlijk wel voor zorgen dat het voor liefhebbers van voetbal en hockey ook interessant zou zijn, en dat het over de paardensport in het algemeen zou gaan, niet alleen over dressuur. Dus besloot ik om de magische component van het paardrijden er uit te lichten; de samenwerking met een dier.
‘Ik besloot om de magische component van het paardrijden er uit te lichten; de samenwerking met een dier’

Na een prachtig filmpje van de KNHS (”wij zijn paardensporters”) vroeg ik aan het publiek of iemand een idee had hoe lang het duurt om een paard op te leiden tot topniveau. Veel mensen beseften wel dat het niet een kwestie van maanden was, eerder van jaren. “Vijf jaar ofzo?” was een veel gehoorde reactie. Nu ligt het bij het springen wellicht iets anders dan bij dressuur (bij het springen zien we vaker een paard van negen jaar op een groot kampioenschap dan bij dressuur), maar het minimum ligt nu toch wel op een jaar of zes opleiding voordat een paard klaar is voor een groot kampioenschap. Dat is natuurlijk een enorme investering! Niet alleen qua tijd, maar zeker ook qua energie en kapitaal, om alle randvoorwaarden optimaal te krijgen. En als je na zes jaar trainen een paard hebt op internationaal top niveau, dan ben je nog niet klaar uiteraard. Dan wordt het pas echt tijdsintensief, om die ene diamant, die je zo geduldig hebt geslepen, te polijsten en hem maximaal te laten schitteren!
‘Je kunt iedere succesvolle ruiter en trainer echt zien als een communicatie expert’

Waar het om draait als het gaat om de samenwerking met een dier, is de communicatie en de band die je daarmee creëert. Daar heb ik het al vaker over gehad in mijn blogs, maar je kunt iedere succesvolle ruiter en trainer echt zien als een communicatie expert. Soms wellicht onbewust, maar alle vakmensen gebruiken de basisprincipes van goede communicatie, de ongeschreven regels voor het creëeren en onderhouden van een relatie, opgebouwd uit respect en vertrouwen. Alleen vanuit een goede relatie kun je optimaal samenwerken. En alleen vanuit een optimale samenwerking komen topprestaties. Deze principes kun je één op één vertalen naar de ‘normale’ wereld, waar mensen niet met dieren samenwerken, maar met andere mensen. Als een team of een organisatie echt goed wil presteren, moeten er goede relaties bestaan tussen degenen die samen moeten werken. Een ieder heeft zo zijn eigen taak, zijn eigen rol, maar in een goede samenwerking zie je dat iedereen het maximale uit zichzelf haalt, voor het teambelang. Natuurlijk moeten de mensen in een top team wel echt capabel zijn, bepaalde kwaliteiten hebben die ze geschikt maken voor hun taak. En ook binnen een team moeten mensen groeien, van fouten leren, en stapje voor stapje verbeteren. Belangrijk is om bij het begin te beginnen, om haalbare doelstellingen te formuleren. Maar het begint allemaal met de wil om samen naar iets te streven wat je in je eentje nooit zult bereiken. Een spits wint in z’n eentje geen wedstrijd, net zo min als een doelman. Maar een samenwerking maakt het mogelijk, en de onderlinge verstandhouding is de belangrijkste basis. De inzet van de één motiveert de ander om zich ook maximaal in te zetten. And that’s when the magic happens...
‘Een spits wint in z’n eentje geen wedstrijd, net zo min als een doelman’

Dat was ongeveer de strekking van het verhaal wat ik aan de mensen vertelde op het genoemde netwerk event. Maar al gauw kwamen er vragen over hoe je dat dan doet met een dier. Een groep mensen breng je bij elkaar, laat je bepaalde teambuilding activiteiten doen, vaak in spelvormen of in ieder geval in ontspannen sfeer. Maar hoe gaat dat dan met een paard? Mijn antwoord was vrij simpel: Wij doen hetzelfde! Wij doen hele dagen teambuilding activiteiten met onze paarden, soms ontspannen en in spelvormen, soms heel serieus, waarbij we dieper ingaan op de afspraken die we maken: “Als ik dit doe, moet jij dat doen.” En als we de kunst van een goede relatie onderhouden verstaan, kunnen we ook onder druk (wedstrijden) laten zien waar we al die tijd op getraind hebben. “Maar hoe begin je daar dan mee?” werd er gevraagd. Nou ja, gewoon. Bij het begin.