Laurens van Lieren
Laurens van Lieren

Blog Laurens van Lieren: Dressuur ís communicatie

Nieuws

Dressuurruiter en -trainer Laurens van Lieren schreef afgelopen tijd in Bit over wat hij meemaakt en wat hem bezighoudt. In Bit 261 schrijft hij over communicatie, lees hier een deel van zijn column. Vanaf volgend jaar lees je zijn columns in het magazine Dressuur van onze collega’s. 



Kritiek op topruiters


“Rond diezelfde tijd was er ook bij de KNHS een publieke discussie over trainingsmethoden, tijdens een bijeenkomst van het Trainersplatform. Ook daar werd kritiek geuit op topruiters, die speciaal voor de gelegenheid naar Ermelo waren gekomen om zich te verdedigen. De kritiek kwam van vakmensen, trainers, juryleden en andere mensen die het beste voor hebben met onze sport. En de kritiek sloeg op het handjevol topruiters dat ons land heeft, die dag in dag uit de blaren op hun billen rijden, omdat ze paardensport zo geweldig vinden. En dat is dus precies waar het mis gaat! Mensen die zich geroepen voelen om kritiek te uiten, met de beste intenties, maar daarmee anderen – met even goede intenties – prikkelen om in de verdediging te gaan... Hiermee wil ik niet zeggen dat er niet gekeken mag worden naar wat er anders kan of anders moet, maar het moet geen wedstrijdje zijn wie het het beste weet. Zeker niet als dat ten koste gaat van het gezamenlijke doel: het verbeteren of zelfs het voortbestaan van onze dressuursport. Verbeteren en veranderen doe je intern, door goede communicatie, ofwel goede gesprekken!”

Dressuur ís communicatie


“Ik heb het al vaker benoemd in mijn columns; ik zie het vak dressuurtraining als een studie op het gebied van (non-verbale) communicatie. Dressuur ís communicatie. Afspraken maken, afspraken nakomen, coachend corrigeren, positief bevestigen. En vooral: wederzijds respect, waardoor wederzijds vertrouwen ontstaat. Iemand die ‘en publique’ roept dat topruiters niet goed paardrijden, toont geen respect. En dus ontvangt diegene ook geen respect van die topruiters. Een ruiter komt aan de top doordat hij/zij een heleboel dingen goed doet. Bewust en/of onbewust. Een topruiter heeft talent en gevoel, uiteraard. Maar dat ruitergevoel is ontwikkeld door vele uren tomeloze inzet. En die inzet komt voort uit pure passie en de wil om beter te worden. Daar kun je gerust respect voor hebben. Van zo’n topruiter kun je genieten, als je de goede dingen wilt zien.”

Onderbouwen


“Natuurlijk wil dit niet zeggen dat die ruiter perfect is. Ik ken topruiters die een heleboel goed doen, maar waarschijnlijk niet eens heel goed kunnen onderbouwen waarom ze het zo doen. Dus als een ervaren trainer dan iets ziet wat hij/zij niet begrijpt of niet nuttig vindt, dan zou die trainer dat kunnen benoemen bij zo’n topruiter. Als er wederzijds respect en vertrouwen is, dan zou een ruiter het nog steeds niet leuk kunnen vinden dat er iets van zijn/haar rijden bekritiseerd wordt. Maar de wil om beter te worden én de verstandhouding met de trainer zorgen ervoor dat de ruiter na gaat denken en misschien zelfs wel direct bijstuurt naar wat er gezegd is.”

Bron: Bit 261
11Laurens van Lieren