trailer vervoer
trailer vervoer

Je paard vervoeren in de hitte

Nieuws

Wanneer de temperaturen stijgen, is het belangrijker dan ooit om je paard tijdens het reizen goed gehydrateerd te houden. Horse and Hound sprak Roly Owers van World Horse Welfare, die tips geeft om het voor je paard zo aangenaam mogelijk te maken.


“Wanneer je je paard vervoert is het een van de belangrijkste dingen ervoor te zorgen dat hij niet uitdroogt”, vertelt Roly. “Het is niet altijd makkelijk om tekenen van uitdroging te zien, maar de gevolgen zijn gevaarlijk. Vermoeidheid, verlies van prestaties, abnormaal gedrag en zelfs ernstige ziektes zoals koliek kunnen het gevolg zijn, in het ergste geval zelfs de dood. Daarom is het voor iedereen die een reis maakt met zijn of haar paard om een goede afweging te maken.”

Waar moet je aan denken? World Horse Welfare geeft de volgende tips:

1. Doe je huiswerk


Als het mogelijk is om je reis om de weersomstandigheden heen te plannen: doe dat dan. Als het niet anders kan, reis dan op tijden dat het nog koel is. Zo maak je het voor jou en je paard zo fijn mogelijk.

2. Plan vooruit


Zorg er voor vertrek voor dat je paard genoeg heeft gedronken, geef hem de laatste zes uur voor vertrek onbeperkt toegang tot ruwvoer en water, zodat hij kan ontspannen.

3. Houd rekening met het ergste


Je weet nooit hoelang het kan duren op de weg (files of autopech), dus zorg ervoor dat je genoeg ruwvoer en water bij hebt voor onderweg. Zo blijft je paard gezond en gelukkig.

4. Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit


Ruwvoer van goede kwaliteit zorgt er niet alleen voor dat het spijsverteringsstelsel gezond blijft, het creëert ook een klein reservoir aan vloeistoffen in de darmen om je paard gehydrateerd te houden.

5. Houd je aan regelmatige waterintervallen


Een paard moet elke 4,5 uur aan reizen water krijgen, maar meer als het erg warm is.

6. Maak het water aantrekkelijk


Iedereen die zijn paard weleens op een vreemde plek heeft proberen te laten drinken weet dat een paard kieskeurig kan zijn over de soort emmer en de smaak van het water. Het is belangrijk om te weten dat dit niet automatisch betekent dat ze geen dorst hebben. Neem als het mogelijk water mee van thuis en een emmer waar hij normaal gesproken ook uit drinkt. Het kan ook makkelijk zijn om je paard te laten wennen aan verschillende emmers voor het geval dat je je eigen niet mee kunt nemen. Daarnaast kun je ook proberen het water lekkerder te maken met appelsap.

7. Minimaliseer stress


Paarden raken sneller uitgedroogd als ze gestrest zijn, dus probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen. Doe het laden zo kalm mogelijk en oefen het vaak, zonder de druk van een belangrijke wedstrijd in het vooruitzicht. Zo wordt het je tweede natuur en gaat het veel soepeler. Zorg er ook voor dat de trailer goed geventileerd is en rijd rustig om het voor je paard comfortabel te houden.

8. Bereid je voor op de aankomst


Zorg ervoor dat je paard op de plek van aankomst tijd heeft om tot rust te komen met water en ruwvoer, voordat hij aan het werk moet.

9. Ken de tekenen van uitdroging


Uitdroging is moeilijk te herkennen, dus het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Tekenen zijn depressie, loomheid, doffe ogen, een afgenomen eetlust, weinig plassen, het likken van oppervlakken, abnormaal drinkgedrag zoals langdurig drinken, grote slokken nemen en slurpen.

Bron: Horse and Hound