drinken
drinken

Zo houd je je paard gehydrateerd op een wedstrijddag

Nieuws

Als je de hele dag in de open lucht op een wedstrijdterrein bent, is het best fijn als de zon lekker schijnt. Toch brengt warm weer wel wat extra zorgen met zich mee. Horse & Hound geeft je vijf tips om je paard tijdens én na een warme wedstrijddag goed gehydrateerd te houden.



1. Elektrolyten


Als een paard zweet, verliest het niet alleen water, maar ook elektrolyten. Alleen water laten drinken is dus niet genoeg om je paard weer helemaal te hydrateren. Elektrolyten zijn als supplementen aan het drinkwater toe te voegen. Houd er wel rekening mee dat sommige paarden het water niet meer willen drinken als er supplementen aan zijn toegevoegd. Je zult dan een andere oplossing moeten bedenken... Meer weten over elektrolyten en waarom ze belangrijk zijn voor je paard? Lees dit eerder verschenen artikel.

2. Slobber


Als je paard weigert water met elektrolyten te drinken, kun je het voer goed natmaken en daar de supplementen doorheen mengen. Sowieso is het natmaken van voer en het voeren van slobber een goede manier om je paard wat extra water te laten binnenkrijgen, zonder risico te lopen op koliekverschijnselen door het te snel drinken van koud water.

3. Vezels en olie


Voeders die vezels en olie bevatten, laten langzaam energie los en helpen het uithoudingsvermogen bevorderen. Dit kan heel nuttig zijn bij endurance-wedstrijden of wanneer je paard verschillende klassen op een dag moet lopen.

4. Een goede balans


Voer met vezels en olieën is ideaal voor paarden die snel heet worden of voor paarden die gevoelig zijn voor maandagziekte. Om ervoor te zorgen dat de essentiële voedingsstoffen in de juiste mate worden opgenomen, kun je hier nog een zogenaamde balancer of een supplement aan toevoegen dat speciaal is ontworpen voor paarden die zwaar werk moeten verrichten.

5. Laat je paard eten


Na een wedstrijd kunnen paarden nog een tijdje opgewonden zijn en te erg afgeleid zijn om te eten. Toch is het belangrijk je paard te laten eten, zodat zijn spieren goed kunnen herstellen van de inspanning. Als het paard een rustdag heeft na de wedstrijd, geef dan met name voer met een hoog gehalte aan vezels (zoals hooi, luzerne of suikerbiet). Dit geeft veel energie, maar is tegelijkertijd licht verteerbaar. Vitaminen en mineralen zijn ook van groot belang voor het herstel van weefsel.

Bron: Horse & Hound