cropped-131206269_ABFweb.jpg
cropped-131206269_ABFweb.jpg

Veilig met je paard op stap met warm weer in 9 stappen

Welzijn Opvallend

We kennen allemaal de waarschuwingen dat je je hond niet in de auto moet laten met zomers weer. Oververhitting en uitdroging liggen snel op de loer. En die gevaren komen ook kijken bij het reizen met je paard. Als de temperatuur buiten stijgt, is het belangrijk om te weten hoe je uitdroging voorkomt tijdens het reizen.

“Eén van de belangrijkste aspecten die komt kijken bij het vervoeren van paarden is het gehydrateerd houden van je paard. Zo houdt je zijn gezondheid, gedrag en prestaties op topniveau”, zegt World Horse Welfare directeur Roly Owers. “Het is niet altijd makkelijk om de tekenen van uitdroging te herkennen. En dat terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. Mogelijke gevolgen zijn vermoeidheid, verlies van prestaties en abnormaal gedrag. Maar ook ernstige ziektes zoals koliek komen voor en in het ergste geval kan een paard zelfs komen te overlijden.”

Het is belangrijk is om alert te zijn op veranderingen in het gedrag of de fysieke gezondheid van je paard, of je nou een korte trip maakt of een hele dag onderweg bent. Hannah Westen, onderzoekspecialist bij World Horse Welfare, heeft een aantal tips waarmee je zo goed mogelijk voor je paard kan zorgen als je onderweg bent.

1. Doe je huiswerk

Probeer, als het even mogelijk is, je reisplannen af te stemmen op de weersomstandigheden. Als het erg warm of vochtig is, kan het slim zijn om thuis te blijven. En als je echt op een warme dag ergens naartoe moet, kies er dan voor om op de koelste momenten te reizen. Vertrek bijvoorbeeld wat eerder of later, zodat de reis voor jou en je paard prettiger is.

2. Plan vooruit

Zorg ervoor dat je paard minimaal zes uur vóór vertrek onbeperkt toegang heeft tot water en ruwvoer en genoeg ruimte heeft om te rusten en ontspannen.

3. Bereid je op het ergste voor

Je weet nooit of en hoe lang je opgehouden wordt in het verkeer, dus zorg ervoor dat je ruim voldoende water en ruwvoer meeneemt onderweg.

4. Geef je paard goede kwaliteit ruwvoer

Let er op dat het ruwvoer wat je je paard geeft van goede kwaliteit is. Toegang tot kwaliteitsvoer zorgt er niet alleen voor dat je paard een gezonde stoelgang en voldoende energie houdt, maar creëert ook een kleine voorraad vocht in de darmen van je paard. Dit helpt hem om gehydrateerd te blijven.

5. Houd je aan een regelmatig drinkschema

Paarden moeten minstens elke vier en een half uur drinken tijdens het reizen. En als het warm weer is, vaker.

6. Maak water aantrekkelijk

Als je je paard weleens drinken aan hebt geboden op een onbekende plek, weet je dat paarden kieskeurig kunnen zijn waar ze uit drinken en hoe het water smaakt. Als een paard niet wil drinken op een nieuwe plek, betekent dit niet dat hij geen dorst heeft! Probeer, als het mogelijk is, water van thuis mee te nemen en een emmer waar ze gewend aan zijn uit te drinken.

Wat ook altijd handig is, is om je paard te laten wennen aan verschillende drinkbakken/emmers. Dan hoef je geen eigen emmer mee te nemen. Een andere tip is om wat appelsap door het water te mengen, voor een lekker smaakje.

7. Voorkom stress

Paarden kunnen sneller uitgedroogd raken als ze gestrest of ongemakkelijk zijn, dus probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. In- en uitladen zijn vaak de twee grootste stressfactoren tijdens het reizen, dus doe er alles aan om dat proces zo kalm en relaxed mogelijk te laten verlopen. Als je vaak oefent (terwijl je niet de tijdsdruk hebt dat je ergens heen moet), wordt het voor je paard iets heel gewoons.

Verder is het handig om ervoor te zorgen dat je rustig rijdt en dat de trailer goed geventileerd is, zodat je paard comfortabel in de trailer staat.

8. Bereid je aankomst voor

Het is belangrijk om je paard vóór vertrek goed voor te bereiden, maar het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard bij aankomst genoeg drinken en ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Als je naar een wedstrijd of evenement gaat, zorg er dan voor dat je paard tijd heeft om te ontspannen, eten en drinken voordat je gaat rijden.

9. Ken de tekenen van uitdroging/dehydratie

Een uitgedroogd paard kan snel achteruit gaan. Daarom is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden voor tekenen van uitdroging, zodat je snel kan handelen als het mis gaat. De tekenen waar je voor moet uitkijken zijn: depressie, loomheid, doffe ogen, verminderde eetlust, verminderde of onregelmatige ontlasting, oppervlakken likken en abnormaal drinkgedrag (zoals veel achter elkaar drinken, grote slokken nemen, slurpen).

Bron: Bit & Cap / Horse and Hound

Arnd Bronkhorst