111229409_ABFweb
111229409_ABFweb

Vijfbenig paard schopt het tot de renbaan

Nieuws

Sommige paarden worden geboren met net iets meer. Veel lef, uithoudingsvermogen of vastberadenheid zorgt ervoor dat ze net iets verder komen dan hun bloedlijn suggereert, schrijft Horse Collaborative. En dan heb je nog paarden zoals deze...


In Australië werd een jonge merrie recent derde bij haar debuut als renpaard. Dat klinkt niet bijzonder, maar wel als je hoort dat het eigenlijk al een wonder is dat het paard het überhaupt tot de races heeft geschopt. Ze werd namelijk geboren met een extra been. Een rare afwijking, maar niet geheel ongewoon bij zoogdieren. Bij deze merrie zat het extra been aan haar rechter voorbeen.

Hinder


Je zou misschien denken dat een extra been een voordeel is voor een renpaard, maar het zorgt voor meer hinder dan vier benen. “Het was als een fietsstandaard”, vertelt fokker Trevor Sutherland over de merrie, die hij Spare Parts noemde. “Je kon haar bijna om laten vallen en laten steunen op haar extra been.”

Schoonheidsfoutje


Het was voor de fokker een schoonheidsfoutje en niet iets wat een bedreiging vormt voor de gezondheid van het paard. Werd er echter niets aan gedaan, dan kon het extra been wellicht leiden tot kreupelheid. Daarom werd de merrie vlak na haar geboorte naar een kliniek gebracht, waar werd besloten het been te verwijderen.

“In de 45 jaar dat ik met paarden werk, heb ik dit pas drie of vier keer gezien”, vertelt paardenchirurg Bryan Hilbert. “Als we het bot eenmaal hebben verwijderd, is er een grote kans op genezing. Het is goed om te horen dat ze zo goed is hersteld dat ze kan racen en er geen problemen meer zijn.”

Goede investering


Spare Parts deed het prima na de operatie en begon al snel aan haar carrière als renpaard. Haar derde plaats leverde 600 dollar op, wat betekende dat Sutherland zijn investering verdubbelde. “Ik kocht haar terug voor 300 dollar en ze kwam op stal als ieder normaal paard”, vertelt hij. “Ze heeft nooit tekenen van pijn vertoond. De artsen hebben het been verwijderd en de wond gehecht, je ziet nu alleen nog een litteken.”

Klik hier voor een foto van het vijfde been. 

Een filmpje van de race:
Bron: Horse Collaborative