Angel Marie
Angel Marie

Minipaardje krijgt prothese

Nieuws

Het is niets nieuws dat sommige paardeneigenaren wel heel erg ver gaan om het leven van hun paard te redden. Lennie en Brenda Green zijn daarin geen uitzondering, schrijft Horse Collaborative. Het paar runt een eigen stal en werd onlangs geconfronteerd met een lastige keuze: hun miniatuurveulen Angel in laten slapen of haar een nieuw been geven.


Ze kozen voor het laatste.

Angel was pas twee dagen oud toen haar moeder per ongeluk op haar rechterbeen ging staan en het bot brak. Het been ging rap achteruit en de Greens werden gedwongen om snel een keuze te maken: inslapen of amputeren? “We deden wat onderzoek op het internet”, vertelt Lennie. “En we vonden verschillende voorbeelden van dieren met drie benen en besloten dat Angel dat ook kon.”

Na de amputatie werd het ontwikkelen van de spieren een uitdaging. Daarom besloten de Greens te zoeken naar protheses, die ze vonden. Met de hulp van prosthetist Bob Gallagher en orthopeed Gail Fitzmaurice ontwikkelden ze een tijdelijke prothese voor Angel en een beugel om haar spieren sterker te maken. Lennie stopt Angel elke dag in een speciaal harnas om haar te helpen bewegen en verschillende spieren sterker te maken. Ook wordt ze in een speciaal bad gelegd om haar te leren trappen onder water.

De kosten voor een behandeling als die van Angel kunnen gigantisch oplopen, maar gelukkig krijgen de Greens tot nu toe alles gratis. Negen jaar geleden begonnen ze met het redden van paarden en vandaag de dag zorgen ze met dank aan donaties voor dertig paarden. “De hele prothesegroep is fantastisch”, vertelt Lennie. “Ik ga op zaterdag of zondag naar Portland met het paard en ze komen allemaal om met haar te werken.”

Paardenprotheses zijn door de jaren heen steeds meer ontwikkeld en jaarlijks halen steeds meer paarden net als Angel er voordeel uit. In de komende weken krijgt Angel ook een speciale rolstoel om haar spieren nog meer te helpen ontwikkelen. Je kunt haar vorderingen op Facebook volgen.



Bron: Horse Collaborative
Angel Marie1