oog
oog

Nederlandse paarden slecht verzorgd in China

Nieuws

Voor de Chinezen is het hebben van een paard een statussymbool, schrijft de NOS. En ze hebben vooral Nederlandse paarden. Chinezen importeren steeds meer Nederlandse paarden, vanwege hun goede naam. Ze hebben echter te weinig kennis over de verzorging van de dieren, waardoor paarden soms vroegtijdig overlijden.


Correspondent Marieke de Vries is op een manege in de bergen bij Peking waar paarden in quarantaine worden geplaatst. Er zijn net negen paarden uit Nederland aangekomen. “De handel groeit enorm”, zegt Ying Xu. Zij importeert sinds 2012 paarden uit Nederland. “Iedere maand komen er wel twintig paarden uit Nederland hiernaartoe. Dat was een paar jaar geleden helemaal niet zo.”

Veel eigenaren rijden niet zelf op de paarden en weten daarom niet hoe ze een paard moeten verzorgen. “Het gaat vooral om de status. Eerst moest je een fantastische auto hebben, nu moet je laten zien dat je een prachtig paard hebt.”

Daardoor steeg de export van Nederlandse paarden naar China de afgelopen jaren snel. In 2010 waren het er 156, vorig jaar 273 en dit jaar gaan naar verwachting meer dan 300 paarden naar China.

Opgelicht


De 30-jarige Chow Luo kocht zo’n paard uit Nederland. Hij werd opgelicht. “Ik kocht het paard niet zelf, maar via een tussenpersoon. Die verkocht me een paard met een doorgereden rug en slechte benen. Het paard heette Willie. Het staat nog wel op stal, maar ik heb er veel te veel voor betaald. Het was niet echt een dressuurmerrie.”

Toch blijft Chow in Nederlandse paarden investeren. Hij erkent daarbij dat de dieren risico lopen als ze naar China worden gehaald. “Er is geen goede infrastructuur. Er zijn niet genoeg hoefsmeden, dierenartsen en professionele verzorgers. Maar we moeten ergens beginnen.”

Nederlandse kennis


Om de kennis bij de Chinezen bij te spijkeren probeert paardenimporteur Ying Xu Nederlandse maneges en Chinese paardenhouders met elkaar in contact te brengen. “Die willen graag naar Nederland om daar te zien hoe paarden verzorgd moeten worden. En hoe je ze moet trainen.”

Maar nu gaan er nog veel paarden dood in China, zegt ze. “Niet omdat de eigenaren ze dood willen, maar omdat ze niet weten hoe de dieren behandeld moeten worden.”

Bekijk hier de reportage van de NOS. 

Bron: NOS