detail oog
detail oog

Paarden systematisch mishandeld voor PMSG

Nieuws

Drachtige paarden worden systematisch mishandel voor PMSG voor de Nederlandse vee-industrie. Dat blijkt uit een onderzoek van Eyes on Animals, Animal Welfare Foundation en Tierschützbund Zürich. PMSG is een hormoon dat ingespoten wordt bij moederdieren om ze sneller vruchtbaar te maken.


Het hormoon wordt gewonnen uit het bloed van drachtige dieren. Tot aan 2014 gebeurde dat in Nederland onder het mom van ‘dierproeven’. Om de dierenwelzijnswetgeving te omzeilen halen Nederlandse hormoon-distributeurs de middelen nu onder andere uit Uruguay en Argentinië. Het hormoon zit van dag 40 tot dag 130 van de dracht van de merrie in het bloed. Daarna worden de veulens geaborteerd. Het is immers winstgevender om de dracht te stoppen en de merrie weer opnieuw drachtig te maken.

Voor het onderzoek hebben de organisaties gesproken met verschillende betrokkenen in onder andere Argentinië en Uruguay. Ook werd er op enkele ‘bloed-boerderijen’ gefilmd. Zo werd er ook gezien dat de merries met zwepen en elektrische pijnstokken worden gedwongen het hok waar het bloed wordt afgetapt in te gaan. Ook zagen ze hoe een merrie werd getrapt totdat ze neerviel en niet meer omhoog kon komen.

Eyes on Animals roept de Europese Commissie en het Europese voedsel- en veterinair bureau FVO op om de invoer van PMSG uit Zuid-Amerika te verbieden. Tevens hopen ze dat dit onderzoek bijdraagt aan de discussie over de schaalvergroting in de vee-industrie.

In Zwitserland bracht partner Tierschützbund Zürich de resultaten van dit onderzoek naar buiten via de TV. De vereniging van varkensfokkers daar heeft de leden al opgeroepen direct te stoppen met het gebruik van PMSG. De Maatschappij voor dierenartsen is per direct gestopt met de import van PMSG. Eyes on Animals hoopt dat de Nederlanders dit ook zullen doen.

Bron: Eyes on Animals