britt dekker blog
britt dekker blog

Blog: Zwemmen met je paard

Nieuws

In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat het niet zo goed ging op wedstrijd. Thuis was Eve helemaal top, maar eenmaal op wedstrijd werd ze zo enthousiast van alle paarden om haar heen dat ze met haar oren naar voren bokkend door de bak haar energie probeerde kwijt te raken.




[caption id=”attachment_45023” align=”alignright” width=”300”] Foto’s: Naomie Jansen[/caption]

Paardrijden vind ik het allerleukste om te doen, heel veel mensen die bij televisie werken, gebruiken drugs omdat ze een afleiding zoeken. Ik heb dat niet nodig, want ik heb een paard. Mijn paard is mijn afleiding, mijn rustmoment. Daarom begon ik te denken; hoe kan ik weer relaxed op wedstrijd? Wedstrijd rijden is veel spannender dan thuis trainen, maar die spanning kun je natuurlijk thuis niet oefenen. Dus ik dacht, ik moet dingen gaan doen die véééél boeiender zijn dan op wedstrijd gaan, zodat als we op wedstrijd komen Eve denkt: is dit het nou? De avond dat ik deze theorie bedacht - een theorie waar ik van te voren niet wist of die zou gaan werken - zag ik een foto van een meisje die aan het zwemmen was met haar paard. En dat is al heel lang mijn droom, dus ik dacht: dat ga ik doen!

Na een week wachten was het eindelijk 30 graden en kon ik mijn rijbroek vervangen door een bikini. Op stal aangekomen heb ik eerst alles in de vrachtwagen geladen. Dat was snel klaar, want wat heb je nou nog meer nodig als je gaat zwemmen dan een hoofdstel en een halstertouw? Voor de zekerheid nam ik mijn zadel en cap ook mee, omdat ik op Eve nog nooit zonder een zadel heb gereden en ik zo het eerste stukje richting het water nog even met zadel en natuurlijk een cap zou kunnen rijden. Dat was uiteindelijk een hele goede keuze, want aangekomen bij IJsmeerdijk in Warder (TIP!), de plek waar we hadden afgesproken, zag ik dat we eerst een best hoge dijk op en af moesten voordat we bij het water kwamen.

Aangekomen bij het water leek het alsof de oren van Eve niet meer konden bewegen, ze stonden van begin tot aan het eind strak naar voren! Het gevoel dat jouw paard blij is, geeft jezelf echt een geweldig gevoel! Eve keek naar het water, aarzelde een seconde en sprong er toen direct in. Het fijne van deze plek is dat het water heel lang tot knie hoogte blijft, voordat je pas echt zwemt. Voordat ik echt ben gaan zwemmen, liet ik haar eerst even wennen aan het water. Ze vond het volgens mij geweldig, want ze stopte haar neus steeds onder water en begon te blazen, waardoor je allemaal belletjes kreeg. Op een gegeven moment kwam het moment dat haar voeten los kwamen van de grond en ze begon te zwemmen... dat gevoel is echt onbeschrijfelijk!!! Je voelt je zo licht in het water, dat je je echt meer dan ooit één voelt met je paard.

Op het moment dat ik dacht dit gevoel gaat nooit meer weg, gebeurde er iets heel raars. We kwamen in een stuk met wat los zwevende stukjes zeewier. Eve vond dat schijnbaar zo’n raar gevoel dat ze het van zich af wilde springen, maar je kunt je natuurlijk niet afzetten zonder grond. Dus ik dacht, niks aan de hand. Nou wel dus! Wat er toen gebeurde was zo bizar! Eve dook onder water, totdat ze de grond raakte, zette zich daarop af en sprong toen zo boven het water uit. De eerste keer zat ik er nog op, maar de tweede keer zwom ze - tijdens dat ze als een duikboot onder dook - onder me uit. Dit is echt geen grap! Ik kan bijna niet vertellen hoe raar het is als je op een paard zit dat ineens onder water duikt, en dan onder je vandaan verdwijnt en een meter verder weer boven komt springen.

Ik zag Eve weg zwemmen en als je je allergrootste bezit ineens ziet wegzwemmen in het IJselmeer denk je toch even... en nu? Gelukkig was ik met vier andere paarden en luistert Eve goed naar mijn stem. Ik riep heel hard ‘EVIE’ en toen kwam ze gelukkig terug. Ze bleef bij de andere paarden staan en ik kon weer opstappen. Hieronder zie je de foto van wat ik net beschreef, het klinkt zo ongeloofwaardig, maar het gebeurde echt! Op het eerst plaatje zie je haar denken ‘ik ben iets van plan’. En op foto twee zie je haar onder duiken, je ziet dat ze gewoon ineens verdwenen is, en op de derde foto zie je haar weer boven springen.

Later ben ik naast Eve gaan zwemmen en voelde het zeewier ook om mijn benen kriebelen. Als je dat nog nooit gevoeld hebt, snap ik dat je dat heel irritant vindt. Op een gegeven moment begon de zon te zakken en dat was ook magisch mooi! Eve wilde het water niet meer uit, maar omdat de zon nu weg was, begon het frisser te worden. Tijd om naar huis te gaan. De hele terugweg stond ze heel rustig hooi te knabbelen en de volgende dag heb ik heel rustig gereden. Ze is nog nooit zo soepeltjes geweest.

Zwemmen met je paard, het is geweldig, het is bijzonder, het is magisch! Als je het nog nooit gedaan hebt, zet het op je bucketlist!
fotobritt
fotoNaomi Jansen britt dekker
britt dekker foto Naomi Jansen zwemmen
britt dekker foto Naomi Jansen zwemmen
britt dekker foto Naomi Jansen zwemmen
britt dekker foto Naomi Jansen zwemmen
843766