EK Aken - Arnd Bronkhorst
EK Aken - Arnd Bronkhorst

Springruiters winnen goud op EK

Nieuws

Nederland is weer een gouden medaille rijker. De oranje springruiters wonnen zojuist de landenwedstrijd op het EK in Aken. Duitsland eindigde tweede en Zwitserland pakt op verrassende wijze het brons. De ontknoping was enorm spannend.


Het Nederlandse team startte vandaag de landenwedstrijd met een tweede positie. Ze hadden alleen Frankrijk voor zich. Hun voorsprong was echter nog niet eens een balk, dus alles kon nog veranderen. Jeroen Dubbeldam liet met SFN Zenith N.O.P. als eerste ruiter alle balken liggen. Maikel van der Vleuten deed hem dat met VDL Groep Verdi TN N.O.P. na.

De eerste twee Franse ruiters sprongen ondertussen elk een balkje eraf, waardoor Frankrijk van plek wisselde met Nederland. Jur Vrieling hoefde toen met Zirocco Blue alleen nog maar foutloos te rijden om het goud voor Nederland binnen te halen. Helaas was Vrieling 11 honderdsten te langzaam, waardoor hij het goud nog niet veilig kon stellen en het nog een spannende strijdt werd tussen de Duitsers en de Nederlanders. Vervolgens sprong de laatste Duitse ruiter, Daniel Deusser er een balk af, waarmee Nederland Europees Kampioen is!

Alleen Gerco Schröder moest nog rijden met Glock’s Cognac Champblanc. Hij had echter niet de rit waar hij op hoopte. Na een fout op het water, sprong hij de twee opvolgende hindernissen eraf en was ook te langzaam. Hierdoor zien we hem zondag niet meer terug in de individuele finale.

Bondscoach Rob Ehrens was na afloop erg tevreden over zijn mannen: “Hier zit een blije coach. We werden hier in Aken al eens wereldkampioen en boekten hier ook veel andere successen. Dus ik zou zeggen: houd vooral meer kampioenschappen in Aken.”

Vandaag voelde Jeroen Dubbeldam wel wat druk om vandaag goed te presteren: “Er stond echt een zwaar parcours waar aanvankelijk niemand foutloos overheen kwam. Vervolgens gingen er vlak voor mij een paar wél nul. Als eerste ruiter sta je sowieso al onder druk. Je moet een goed resultaat neerzetten om je teamgenoten te motiveren en te inspireren. En toen kwamen daar die nulrondes van de concurrentie nog bij. Maar mijn paard gaf me het vertrouwen dat het kon. Hij sprong fantastisch en gaf me een geweldig gevoel.”

Hoewel Jur Vrieling baalde van de 0.11 tijdsoverschrijding, kon hij er na afloop wel grapjes over maken: “Iedereen weet dat Gerco (vierde teamruiter, red.) wel wat druk kan gebruiken. Maar zonder dollen: het was een pittige periode, tussen die tijdfout van mij en die balk van Daniel. Het spijt me voor hem, hij reed een prachtige ronde, maar dankzij die balk hoef ik mezelf niet eeuwig voor m’n kop te slaan.”

Jeroen Dubbeldam staat in de tussenstand nu derde, Jur Vrieling staat zesde en Maikel van der Vleuten staat nog op een dertiende plaats. Deze drie ruiters mogen zondag dan ook van start om nog een gooi te doen naar de individuele medaillen.

Heb je de finale gemist en wil je de rondes van de Nederlanders nog bekijken? Klik dan hier.

Bron: Bit Magazine / Horses

 
EK Aken