Cian O'Connor
Cian O'Connor

Ierse springruiter in hoger beroep tegen strafpunten op EK

Nieuws

Een parcourshulp die in de weg stond, kostte Ierland een ticket naar de Olympische Spelen. Tenminste, dat vindt springruiter Cian O’Connor. Nadat eerder protest bij de jury en het FEI-comité werd afgekeurd, gaat O’Connor met de Ierse springfederatie in hoger beroep bij het FEI-tribunaal.



Oeps


Het gebeurde tijdens de tweede manche van de landenwedstrijd van het EK springen in Aken afgelopen augustus. O’Connor had tot dan toe een foutloze ronde gereden en maakte een bocht tijdens de aanloop voor de volgende hindernis. Een parcourshulp zag dit te laat en kon nog net op tijd een bloemenperk inspringen om het aanstormende paard te ontwijken. Hierdoor was de concentratie bij O’Connor en zijn paard Good Luck verdwenen, aldus de ruiter. Bij de eerstvolgende hindernis maakte hij dan ook een springfout, die hem te veel strafpunten opleverde om nog kans te maken op een kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Protest


O’Connor protesteerde direct na het voorval bij de jury, maar zonder resultaat. Ook na een tweede beroep bij het FEI-commité werden de vier strafpunten niet geschrapt. Volgens de FEI heeft een ruiter wanneer hij tijdens het parcours gehinderd wordt, het recht om uit te wijken en de sprong niet aan te rijden. O’Connor maakte de keuze om toch te springen, dus valt de springfout volgens de FEI onder zijn eigen verantwoordelijkheid.

Optimistisch


John Roche, directeur Springen bij FEI, heeft laten weten dat hij in de 28 jaar dat hij bij FEI werkt nog nooit heeft meegemaakt dat strafpunten worden geschrapt in een dergelijke situatie. De voorzitter van de Ierse springfederatie, Pat Wall, blijft echter optimistisch dat de Ierse springruiters alsnog naar Rio kunnen.

Is de klacht van O’Connor terecht? Bekijk hier een video van het incident en oordeel zelf.


Bron: World of Showjumping/Equnews