Maikel van der Vleuten Verdi Rio
Maikel van der Vleuten Verdi Rio

Vandaag begint het springen op de Olympische Spelen

Nieuws

Vanmiddag start de derde discipline op de Olympische Spelen: het springen. Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Harrie Smolders komen vanmiddag vanaf 15.00 uur aan start voor de individuele kwalificatie. Ze zijn er klaar voor en hebben naar eigen zeggen ‘lang genoeg stilgezeten’.




[caption id=”attachment_62473” align=”alignright” width=”472”] Jur Vrieling en Zirocco Blue tijdens de oefenronde gisteren.[/caption]

Donderdag kwamen de paarden al goed door de vetcheck en oogden ze fris. Gisteren sprongen ze allemaal een oefenrondje, inclusief reserve Gerco Schröder. Hij vertelt dat hij even heeft na moeten denken over het meereizen als reserve. “Het is niet de mooiste rol om reserve te zijn. Maar we zijn een team. Vorig jaar was het voor Harrie zuur dat ‘ie niet zelf kon rijden. Dat speelde voor mij ook mee. Vandaar dat ik besloten heb om toch mee te gaan.”

Loting heeft bepaald dat Jeroen Dubbeldam vanmiddag als zevende starter aan de eerste kwalificatieronde van het Olympisch toernooi voor de springruiters gaat beginnen. Maikel van der Vleuten heeft startplaats 25, Jur Vrieling mag als 45e ruiter aan de bak en Harrie Smolders maakt onder startnummer 63 zijn Olympisch debuut.

Vier wedstrijddagen


Het vier dagen durende evenement voor de springruiters start vanmiddag met een eerste individuele kwalificatieronde, niet tegen de klok en zonder barrage. De hindernissen hebben een maximale hoogte van 1.60m. Het resultaat van deze rubriek telt uitsluitend mee voor het individuele klassement. Wel is het resultaat bepalend voor de startvolgorde van de landenteams in de eerste omloop van de landenwedstrijd op dinsdag. Voor de individuele ruiters is het van belang om aan het eind van de dag bij de 60 beste ruiters te behoren, om daarmee een startplek op dinsdag veilig te stellen.

[caption id=”attachment_62474” align=”alignleft” width=”496”] Maikel en Verdi[/caption]

De eerste manche van de landenwedstrijd op dinsdag vormt het tweede onderdeel van de individuele olympische springwedstrijd. Ook de geplaatste individuele ruiters zullen hun rondje rijden. De teams beginnen met de teller op nul. In deze manche tellen voor een team de beste drie resultaten.

De tweede omloop van de landenwedstrijd wordt op de woensdag verreden. Hierin komen de teams van de acht hoogst geplaatste landen in actie, aangevuld met de individuele ruiters die na dinsdag in de top 45 staan. Ook in de tweede manche tellen voor een team alleen de beste drie resultaten. Het strafpuntentotaal over beide manches bepaalt wie de medailles van de landenwedstrijd mag ophalen.

Op vrijdag volgt de individuele ontknoping, die bestaat uit twee omlopen. Voor de eerste ronde plaatsen zich de beste 35 combinaties uit het tussenklassement, gebaseerd op de rubriek van vandaag en de twee manches van de landenwedstrijd. Per land mogen er maar drie ruiters van start gaan in de finale. Alle ruiters beginnen de finale weer met nul strafpunten. De 20 beste ruiters mogen terugkomen voor een tweede omloop en strijden om het goud, zilver en brons. Bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage voor het verdelen van de medailles.

Klik hier voor de startlijst.

Bron: Horses
Jur Vrieling Rio
Maikel en Verdi