Przewalskipaarden
Przewalskipaarden

Onderzoek naar genetische banden Przewalskipaarden

Welzijn Opvallend

Genetische analyse heeft een belangrijk nieuw licht geworpen op de evolutie van het Przewalskipaard, schrijft Horsetalk

Uit de analyse bleek dat het paard zich al 45.000 jaar geleden begon te onderscheiden van het hedendaagse gedomesticeerde paard.

Het onderzoek toont aan dat hun genen voor lange tijd verbonden bleven en dat de populaties werden gemixt, zelfs na mensen het paard 5500 jaar geleden begon te domesticeren. Rond 1870 leefden de laatste echte Przewalskipaarden in Mongolië en China. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw waren ze niet langer vrij en bleef slechts één populatie bewaard.

Dankzij een goed fokprogramma zijn er nu 2000 individuen.  De onderzoekers vergeleken elf genenparen van Przewalskipaarden met die van 28 gedomesticeerde paarden. Ze keken niet alleen naar dieren die vandaag de dag rondlopen, maar ook naar dieren van honderden jaren geleden. Zo konden ze de impact van meer dan honderd jaar gevangenschap analyseren.

Het onderzoek laat zien dat gedomesticeerde paarden in het begin van de vorige eeuw een belangrijke invloed hadden op de stamboom van de Przewalski’s. “Dat betekent dat niet alle overlevende Przewalskilijnen een gelijke genenpool bevatten”, concluderen de onderzoekers.

De onderzoekers vonden dat de grootste genetische verschillen tussen Przewalski’s en gedomesticeerde paarden bij genen betrokken bij het metabolisme, spierspanningen, voortplanting en gedrag. De resultaten lieten ook zien dat de laatste 110 jaar aan gevangenschap wat achter heeft gelaten bij de paarden, zo is er minder genetische diversiteit, planten ze zich minder voort en soms zijn er genen te vinden van gedomesticeerde dieren.

In de meest extreme gevallen bestond een kwart van de genomen van Przewalskipaarden uit genenvariaties van gedomesticeerde paarden. Maar er is ook goed nieuws. “De paarden zijn door een grote demografische klap gegaan, maar de populatie herstelt en is nog steeds genetisch divers”, vertelt een van de onderzoekers. “Dus er is hoop voor deze en andere bedreigde diersoorten.”

Bron: Horsetalk