details neus
details neus

Wellicht verband tussen virale infecties en astma

Nieuws

Virale infecties bij je paard kunnen er mogelijk voor zorgen dat hij vatbaarder is voor luchtweginfecties. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, zo schrijft Horsetalk. De symptomen lijken erg op die van astma bij mensen.


Melissa Mazan en haar collega’s ontdekten dat bij mensen het rhinovirus een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van astma. Zo’n verband was bij paarden echter nog niet vastgesteld.

De onderzoekers gebruikten 24 paarden met luchtweginfecties en 14 gezonde paarden om te kijken of er een verband was. De dieren werden allemaal getest op het rhinitis virus type A en B, influenza en het herpesvirus type 2, 4 en 5.

De resultaten lieten zien dat er mogelijk een link is tussen luchtwegontstekingen en problemen met de conditie en hoesten in het verleden. Een relatie met neusafscheiding werd niet gevonden. 68 procent van de paarden met luchtwegontsteking werden positief getest op het rhinitis virus type A, tegenover 32 procent van de gezonde paarden.

Hoewel dit onderzoek slechts om bevindingen gaat, benadrukken de onderzoekers wel dat de studie aantoont dat er een mogelijk interessante link is tussen virale luchtwegziekten en een luchtwegontsteking.

Bron: Horsetalk