draf ren sport jockey race
draf ren sport jockey race

Onderzoek naar leven van renpaarden na hun carrière

Nieuws

Heb jij je dat ook wel eens afgevraagd, wat er met renpaarden gebeurd na hun carrière? Deze paarden zijn vaak al op jonge leeftijd aan het eind van hun loopbaan en hebben nog een heel leven voor zich. Meredith Flash deed onderzoek naar waar de paarden uiteindelijk terecht komen, zo schrijft Horsetalk.


Voor het onderzoek volgde Meredith Flash, uit Melbourne, Australië, 4115 volbloeden vanaf het moment dat ze geboren werden. De dierenarts zegt dat er veel aandacht is voor de gezondheid en welzijn van paarden en dat het daarom belangrijk is een goed inzicht te hebben in waar de paarden heen gaan als ze uit het fok- en racecircuit worden gehaald.

Het onderzoek begon in 2005 en de paarden die werden gevolgd, zijn zo’n negen jaar in de gaten gehouden. Uit het onderzoek bleek allereerst dat maar zo’n 70 procent van de geboren veulens daadwerkelijk in training gaat en 88 procent daarvan gaat uiteindelijk ook echt racen.

Van de hele groep paarden had 40 procent aan het eind van het onderzoek een nieuw onderkomen gevonden op een plek die niet gerelateerd is aan de race-industrie. 20 procent werd uiteindelijk gebruikt om mee te fokken, 5 procent nam nog deel aan wedstrijden en een andere 5 procent werd verkocht in het binnenland of vertrok naar een ander land. 19 procent van de paarden overleed helaas. Uiteindelijk namen, na negen jaar, de meeste volbloeden die gefokt werden voor de sport dus niet meer actief deel aan wedstrijden.

Met het onderzoek weerlegt Flash de bewering dat er sprake is van over-fokkerij in de racewereld. Dit onderzoek leverde Flash meerdere prijzen op, waaronder de Norman Larkin Prize.

Bron: Horsetalk