Betere band oog
Betere band oog

‘Samen wandelen is intiemer’

Nieuws

“Op mannen, huizen en paarden moet je verliefd worden”, zegt Nanda van Gestel, schrijfster en holistisch paardentrainster. Werken aan de band met je paard, betekent dan dat je die verliefdheid bewust vasthoudt en sleur in de relatie probeert te voorkomt. Wanneer was de laatste keer dat jij een date had met je paard? In Bit 231 lees je verschillende praktische tips en oefeningen. Hieronder krijg je een aantal extra tips.



Kennismaking


Hoe goed ken je je paard? Weet je wie zijn vrienden zijn, wat zijn lievelingssnack is en wat hij ’s avonds doet als de lamp uitgaat? Maak tijd om je paard nog beter te leren kennen.

Doen:
“Zet eens een stoel in de wei”, zegt Nanda van Gestel. “En kijk naar je paard. Wie is zijn vriendje? Wat is zijn positie in de groep? Of blijf eens wat langer bij hem in de box en onderzoek wat je paard doet als het licht uitgaat. Is hij rustig of staat hij te weven?”

Ook doen:
Let tijdens de training goed op waar je paard echt plezier in heeft. Welke oefeningen gaan hem gemakkelijk af? Waar wordt hij echt enthousiast van; een sprongetje tussendoor, het uitstappen buiten? Naar deze dingen kun je teruggrijpen als je in een sleur komt of tegen moeilijkheden aanloopt.

En dan nog wat:
Weet je waar je paard het allerliefst gekriebeld wil worden? Doe de test en probeer zoveel mogelijk plekjes uit zoals onder zijn kin, zijn buik, borst of in zijn oksel. “Ik ken een paard dat het liefst bovenaan zijn staart gekriebeld wil worden. Als hij me ziet komt hij in galop naar me toe, draait zijn kont en wacht tot ik ga kriebelen. Het versterkt je band als je een paard goed kent en hem een kriebel geeft op zijn favoriete plek. Het is een positief gebaar. Het alsof je partner zomaar een bloemetje voor je meeneemt.”

Banden breken


Er is één ding dat een goede band met je paard in gevaar kan brengen: jouw verwachtingen en de frustraties die je voelt als die verwachtingen niet uitkomen. “Op die momenten bemoeit je ego zich ermee en denk je: ik wil dit kunnen, want zij kan het ook.” Natuurlijk is het leuk dat een paard allerlei dressuuroefeningen kan, maar het versterkt de band niet per se. Wanneer presteren bovenaan staat, verlies je zelfs vaak het contact met je paard, want je bent te druk bezig jezelf te bewijzen. “Een goede band gaat erom dat je in goede en slechte tijden, door dik en dun kan terughalen waarom je je paard zo leuk vindt en van dat gevoel kan genieten. Het heeft niets met een prestatie te maken.”

Doen:
Stel jezelf deze vraag eens: als jij een paard was, van welke ruiter zou je willen zijn? Zou je jouw paard willen zijn? Voor het paard doet dat geweldige trainingsprogramma er niet toe als hij steeds te maken heeft met een betweter of stuurse amazone. Probeer de plezierige, enthousiaste, vriendelijke en begripvolle ruiter te zijn die jij zou willen hebben als je een paard was.

Ook doen:
Bedenk dat je in elke relatie, ook die met je paard, ups-and-downs zal ervaren. Die downs zijn niet erg, zolang het je maar dichter bij elkaar brengt. Dat lukt door steeds een goede vriend te zijn voor je paard en bewust te genieten van alle ‘ups’. “Je voelt frustratie als de realiteit niet aan verwachtingen voldoet. Hoe kun je dan blijven groeien? Door je verwachtingen los te laten.”

Lees het volledige artikel in Bit 231. Deze editie ligt vanaf vrijdag 27 november in de winkel.