koliek
koliek

Wel of niet wandelen bij koliek?

Nieuws

Je hoort wel eens zeggen dat je met je paard moet wandelen als hij koliek heeft. Maar hoe lang moet je dat doen? Of moet je juist niet gaan lopen? Op HorseChannel geeft dierenarts Lydia Gray je tips over wanneer je moet wandelen met je paard.Wel of niet?


Of je wel of niet moet gaan wandelen met je paard hangt af van de situatie. Als je met je paard gaat wandelen, is het sowieso niet de bedoeling dat je hem helemaal uitput. Lydia Gray: “Het idee dat je moet gaan wandelen met je paard omdat dat goed is, komt waarschijnlijk omdat het soms voor een milde gaskoliek wel helpt.” Maar bij koliek wil wandelen lang niet altijd zeggen dat dat beter is. Zeker niet als je het voor langere tijd doet. Belangrijk is dat je niks forceert. Wil je paard echt niet lopen? Sleur hem dan niet vooruit omdat het ‘moet’. Je paard forceren om te gaan draven is ook niet de juiste oplossing. Als je gaat wandelen, wandel dan in een rustig tempo, bij voorkeur niet te lang achter elkaar. Tien tot vijftien minuutjes per keer is vaak voldoende.

Rollen


Een andere reden dat mensen denken dat je met je paard moet gaan lopen, is omdat hij niet mag rollen. “Dat komt voort uit de mythe dat rollen ervoor zorgt dat de darmen van je paard verdraaien. Maar eigenlijk rolt een paard juist omdat de darmen verdraaid zijn”, zegt de dierenarts. Paarden zoeken een manier om de pijn te verlichten. Je kunt het een beetje vergelijken met mensen die buikkrampen hebben. Die rollen zich soms het liefst helemaal op, omdat de pijn zo minder is. Zo is dat ook een beetje voor paarden.

Comfortabeler


Lopen kan wel goed zijn voor je paard. Het geeft hem iets anders om op te focussen en het kan comfortabeler voor hem zijn. Niet alleen omdat lopen minder pijnlijk is, maar ook omdat het hem wellicht minder energie kost. Als hij bijvoorbeeld telkens gaat liggen, weer opstaat, weer gaat liggen en weer op staat, kost dat meer energie dan rondlopen. Maar wanneer ga je wandelen? Enkele tips:

  • Als je paard gaat liggen en blijft liggen, laat hem dan liggen.

  • Als je paard gaat liggen, maar wel af en toe op staat om van positie te veranderen, laat hem zijn gang dan gaan.

  • Als je paard constant gaat liggen en weer op gaat staan of onrustig overkomt, kijk dan of je met hem kan gaan wandelen.


Meer weten over koliek? Bit-redacteur Tessa van Daalen schreef samen met paardendierenarts Krijn van Muiswinkel een boek over koliek. Het boek is hier verkrijgbaar.


Bron: HorseChannel