Catching Game
Catching Game

‘Catching game’ met Eef Veenstra

Nieuws

Laat jouw paard zich moeilijk vangen? Vier deskundigen geven je in Bit 232 tips. Nog een extra suggestie van Parelli-trainster Eef Veenstra is de ‘catching game’.


Wil jij dat je paard enthousiast naar je toe komt in de wei? Speel de ‘catching game’ met hem, ontwikkeld door Parelli. Zorg dat je paard in een niet al te grote wei of paddock staat. Loop op hem af en houd hem goed in de gaten. Op het moment dat hij zijn aandacht op jou richt, bijvoorbeeld door zijn oor in je richting te draaien of op te kijken, trek je je terug. Negeert hij je weer of loopt hij weg, ga dan weer zijn kant op, in de richting van de achterhand. Daarbij is het belangrijk dat je rustig beweegt en hem niet opjaagt. Hij moet de mogelijkheid hebben om weg te lopen. Pas als hij jou weer aandacht geeft, trek je je terug. Doe je dit op de juiste manier, dan prikkel je zijn nieuwsgierigheid. Er moet wel zorgvuldig mee worden omgegaan, want anders jaag je hem angst aan.

Eef Veenstra: “Hij leert dat de druk van het op hem af komen weggaat als hij aandacht aan je geeft. Als je hier vaak genoeg mee bezig bent, zal hij op gegeven moment op jou afkomen. Probeer dan niet even snel een halster om te doen, want dan is hij meteen weer foetsie. Het vergt beheersing, maar ga hiermee door tot hij achter je aan loopt en jou aanraakt. Hij moet het eerste contact maken. Neem alle keren dat je dit doet een halster mee. Het moet normaal zijn dat je dit bij je hebt. Maakt hij contact, aai hem dan een paar keer alleen met dat halster en ga weg. Pas als dit alle keren goed gaat kun je het halster gaan omdoen.”

Lees het volledige artikel in Bit 232. Deze editie ligt vanaf dinsdag 22 december in de winkel!