image9
image9

Paradepaardje: Vlaams paard Nico is van het hele gezin

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Nico, een Vlaams paard.


“Onze Nico is een Vlaams paard, een ras wat je bijna nooit ziet”, zegt de 16-jarige Laura Damen uit Langbroek. Deze reus van 1.78 is niet alleen groot en breed, hij is ook nog eens heel veelzijdig. Hij loopt dressuur, kan met gemak 1.20 m springen en kan crossen. “Nou is dit meestal niet heel bijzonder maar met zijn bouw en zijn ras zou je niet zeggen dat hij gigantisch goed kan springen en ook nog eens veel plezier heeft in wat hij doet”, aldus Laura.

Bijzonder


”Na meerdere paarden te hebben gehad kregen we deze schat op ons pad. Nico van ‘t Molenhof is een prachtige, inmiddels 8-jarige, ruin. Hij heeft bij zijn vorige eigenaren gelopen tot L2 in dressuur en L-springen en hij heeft daarnaast ook nog een aantal crosswedstrijden gelopen.”

Ongeschikt


“De reden dat we hem kochten is, omdat we heel graag weer een paard wilden nadat we onze Fries moesten verkopen. Ze was ongeschikt voor onder het zadel. Bij de handelaar kwamen we Nico tegen samen met zijn broertje Oscar, ze waren beiden heel bijzonder en leuk om te zien. Na ze gereden te hebben, wilden we Nico nemen omdat hij toch wel het braafst en het leukst was. Daarbij houden we wel van wat bredere en grotere paarden. Dit was ongeveer drie jaar geleden. Nico was toen nog vijf.”

Goedzak


“Nico is een échte goedzak. Altijd graag knuffelen, kroelen en heel graag eten. Wel is hij heel koppig. En heeft hij een hele tijd gestaakt om onder het rijden uit te komen. Dan ging hij stil staan en deed hij niks meer. Dit is inmiddels gelukkig opgelost. Hij doet het eigenlijk alleen maar als hij iets eng vindt.”

Gezinspaard


“Nico is van het hele gezin, iedereen rijdt erop. Mijn moeder en kleinste zusje op het moment weinig maar mijn andere zusje en ik rijden hem wekelijks.” Zelf springt Laura ook met hem en wil ze binnenkort gaan crossen. “Tijdens onze eerste springwedstrijd waren we zó trots op hem, omdat hij het op voor hem vreemd terrein zó goed deed.”

Reacties


“We krijgen heel veel reacties. Wanneer we over straat lopen of ergens anders zijn met hem krijgen we altijd dezelfde reactie: ‘Wow wat is hij groot!’ Zelf lachen wij erom en zeggen altijd ‘dat valt wel mee toch?’ Vanwege zijn grootte is het lastig om passende spullen te vinden. We hebben zo ongeveer vijf hoofdstellen geprobeerd voor we de juiste hadden. Voor dekens hebben we ook goed moeten zoeken en peesbeschermers zijn ook altijd nét goed. Dat is soms wel jammer, maar ja, we hebben een geweldig paard dus dan is dat maar een klein probleempje. Nico is een prachtig en lief paard wat geen mens kwaad zal doen. Ik ben mega blij dat hij op ons pad is gekomen.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

image8