SONY DSC
SONY DSC SONY DSC

Paradepaardje: Amado is een Frieslinger

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Amado, een Frieslinger.


Ken jij dit ras al? Volgens Dahlia Fremouw (15) uit Amersfoort is het namelijk niet het bekendste ras. “Een Frieslinger is een kruising tussen een Fries en een Haflinger. Het is een recreatief ras, er zijn verschillende soorten bouw waardoor de één wat meer geschikt is voor bijvoorbeeld springen en de ander weer voor een andere tak van sport. Ze worden dus eigenlijk overal voor gebruikt, omdat het ook hele rustige dieren zijn en geen heethoofden. Amado heeft een best aparte kleur en we zijn er ook niet uit welke kleur. Maar in het paspoort staat bruin. Hij is sinds kort ruin en tikt nu net de 1.50 m aan, maar hij is nog in de groei, omdat hij nog maar een jaar is.”

Goudeerlijk


“Amado is mijn eerste eigen paardje. Niet alleen dat maakt hem al zo bijzonder voor mij, maar hij is goudeerlijk van binnen. Hij is nu een jaar en een paar maandjes, ik kan dus nog niet veel met hem doen maar wat geniet ik veel van hem! Hij maakt iedereen aan het lachen, echt een stoere bink die nergens bang voor is (oké, misschien water, ha ha ). Hij pakt werkelijk alles op wat hij tegenkomt, niks kan ik laten slingeren. Het is mijn lieve maatje, die me al heel veel vertrouwt. Ik kan lekker bij hem in het weiland liggen, met hem spelen en rennen. Momenteel maak ik lekker plezier met hem, en ik ben bezig met hem volledig verkeersmak te maken zodat we kunnen gaan wandelen en fietsen.”

Keuze Fries of Haflinger


“Een jaar geleden mocht ik een eigen shetje hebben omdat mijn leasepaard verkocht zou worden, maar ik kon niks vinden wat echt bij mij paste. Toen besloot mijn moeder dat ik een Haflinger of Fries mocht hebben maar ze wist niet welke het meest geschikt voor mij was. Zij heeft toen met paardenmelkerij De Lage Wierde gebeld om wat meer informatie te vragen omdat zij Friezen en Haflingers hebben. De eigenaar vertelde ons dat hij de rassen kruist en de veulens verkoopt.”


Bijna een jaar in bezit


“Het was twee uur rijden met de auto om er te komen, maar toen we aankwamen en de stallen in liepen was ik meteen weg van hem. Hij was het enige hengstveulen. Dit was op 2 oktober 2015, hij was nog veel te jong maar op 26 maart 2016 kwam hij eindelijk bij mij. Ik heb hem nu dus bijna een jaar maar hij is pas bijna een half jaar bij mij.”

Vooroordelen


“De vooroordelen begonnen al voor ik hem überhaupt had, ik kreeg dingen te horen als: ‘Je kan niets met zo’n paard’, ‘Je zult er nooit wat mee kunnen bereiken’ en ‘Wat heb je eraan? Je kunt beter een goed paard kopen’. Ik deed of het mij niks uitmaakte, maar ergens word je er onzeker door. Hebben ze gelijk? Maar dan pas besef je dat het jouw eigen keuze is. Wat anderen ook denken, hij is van mij en ik ben trots op hem. Nog steeds krijg ik wel opmerkingen, maar er zijn ook mensen die hem juist geweldig vinden. Ik weet dat hij is wat ik wil, en het maakt mij echt niet uit dat hij geen dressuurpaard wordt. Ik hoor vaak dat mensen hem een mooie kleur vinden hebben en we krijgen daarnaast nog meer complimenten.”

Humor


“Amado’s karakter is altijd al geweldig geweest, hij is zo zacht van binnen. De allereerste keer dat ik hem zag, was hij erg teruggetrokken en kon ik hem amper aaien. Maar hij heeft een hart van goud en kan iedereen laten lachen. Hij is zeker niet dominant, is hij ook nooit geweest, ook niet toen hij hengst was. Het leukste aan hem vind ik zijn humor. Hij weet iedereen weer op te vrolijken, gewoon door zichzelf te zijn. Dan ben ik hem aan het knuffelen, rent hij weg met een borstel in zijn mond, of dan komt hij vanuit het weiland naar mij toe gelopen met een hele grote tak in zijn mond. Minder leuk vind ik dat hij je soms wel uitprobeert, door er vandoor gaan als je met hem loopt, of enorm veel om aandacht vraagt. Maar ieder paard heeft zijn plus- en minpunten.”

Geluk


“Ik wil heel graag met hem gaan crossen en endurance gaan doen. En vrijheidsdressuur komt er ook zeker bij! Ons mooiste moment vind ik dat ik bij hem kon liggen. Hij lag in het weiland en ik kon gewoon bij hem zitten tegen hem aan. Dat gevoel dat hij je zo vertrouwt is geweldig. Hij geeft mij zoveel geluk als hij van achterin het weiland naar me toe komt rennen: ik zou willen dat ik dat iedereen kon laten voelen!”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

img_9953