img_8637
img_8637

Paradepaardje: Brecha Felicia is een Welsh Part Bred

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Brechfa Felicia, een Welsh Part Bred.


Brechfa Felicia is een Welsh Part Bred-merrie, geboren in 2011 in Engeland. Haar moeder is een D-Welshpony, haar vader is een KWPN X volbloed. “In Engeland is dit een heel bekend ras. In Nederland daarentegen helemaal niet. Terwijl Felicia een officieel paspoort heeft”, zegt Angelique van der Hout (35) uit Den Hoorn over haar paard. “Felicia is mijn allereerste Welsh Part Bred, maar ben echt weg van haar nuchterheid en karakter.” Ja, we schrijven paard, want Brechfa Felicia meet 1.63 m. Felicia heeft de toevoeging Brechfa vanwege de fokkerij waar ze vandaan komt, de Brechfa Fram Stud in Engeland.

Eventing


Angelique was op zoek naar een fijn te rijden springpaard. “Dit is overigens best moeilijk, omdat springpaarden best heet kunnen zijn in het parcours.” Angelique ging naar een handelaar, waarvan ze wist dat hij passende paarden had en die vaak Welshpony’s laat importeren naar Nederland. Toen Angelique Felicia ging uitproberen, wist ze dat ze perfect voor haar was. Ze wil graag eventing met haar rijden en kan niet wachten tot haar eerste oefenparcours. Ze noemt Felicia fijn te rijden. “Haar springkwaliteiten zijn echt goed.” Dressuur is volgens Angelique nog lastig. ”Ze loopt met weinig afdruk.” Balans mist ze nog.

Hard hinniken


Angelique omschrijft het karakter van haar paard als volgt: “Ze is nuchter, nieuwsgierig, een harde werker en je kunt er echt een band mee opbouwen.” Felicia houdt dan ook van knuffelen. En net als ieder ander paard van eten. En als Angelique met haar auto het erf op komt gereden, begint Felicia heel hard te hinniken.

Haflinger


“Wat een mooi paard”, krijgt Angelique vaak te horen. “Felicia is ook erg lief voor kinderen.” Maar er zijn ook sceptici: “Ze ziet eruit als een Haflinger en daarom vragen mensen zich wel eens af waarom ik haar gekocht heb. Maar iedereen koopt wat hem aanspreekt. Felicia is perfect voor mij.”

Sokken


Er is een minpuntje aan haar bouw: “Mijn zadel schuift steeds naar voren, en ze heeft sokken, wat niet handig is met beenbescherming. Ik heb toch heel graag peesbeschermers om.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

img_8769
img_0523
image9