image11
image11

Paradepaardje: Pjotter, een Tinker die alles kan

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Pjotter, een Tinker die voor alles inzetbaar is.


“Een Tinker die Z2-dressuur loopt, kan springen en crossen en voor de kar loopt?! Ja, zo eentje bestaat er”, schrijft de 18-jarige Fleur Schapers uit Hellevoetsluis op het inschrijfformulier voor deze rubriek. Ze heeft het over de 14-jarige Tinkerruin Pjotter. Fleur rijdt de eerste drie genoemde disciplines met hem. Haar moeder en oma mennen met hem en dat is eigenlijk ook de reden waarom ze hem bijna zeven jaar geleden gekocht hebben.


Gelijk verliefd


“Pjotter komt van oorsprong uit Ierland en is met 3-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. Op 7-jarige leeftijd hebben wij hem gekocht. We waren op zoek naar een pony die voor de kar kon, zodat mijn moeder en oma lekker konden gaan mennen. Toen wij op zoek gingen naar een eigen pony wilden wij graag een Haflinger, maar al snel kwamen wij erachter dat dit toch niet helemaal was wat we zochten. Toen we op internet Pjotter tegenkwamen waren we allemaal gelijk verliefd! We zijn vrij snel daarna bij hem wezen kijken en ik had gelijk een klik met hem: hij was zo lief en superbraaf! Dit was wat we zochten! Vrij snel daarna is hij gekeurd door onze dierenarts en daarna hebben we hem gekocht.”

Nooit gedacht


Fleur geeft toe dat ze nooit had gedacht met een Tinker zover te kunnen komen, maar toen ze hem ging rijden pakte hij de dressuur heel goed op. “Toen ben ik maar wedstrijden met hem gaan starten onder de naam Pjotter van de Gadedijk. In 2,5 jaar tijd heb ik hem van het B naar het Z2 gereden tussen de pony’s en op dit moment loopt hij Z1 tussen de paarden, omdat ik 18 ben en niet meer tussen de pony’s mag starten. Een arbeidspirouette of een vliegende wissel? Hij kan het!! Het zal nooit een spectaculair dressuurpaard zijn maar hij doet alle oefeningen wel netjes. Het hoogtepunt was toch wel 64% in het Z2 op een groot concours, met z’n 1.37 m doet hij het toch maar allemaal.”

Mennen


“Naast dressuur vindt hij het ook onwijs leuk om te crossen en te springen. Met gemak gaat hij over 1.20 m en komt ook gerust binnen de tijd binnen tijdens een cross. Het is een echte allrounder en vindt ook alles leuk. Mijn moeder en oma rijden hem ook nog voor de kar en een rondje op de Veluwe vindt hij ook super. Mennen doe ik zelf eigenlijk niet met hem, dat doen mijn moeder en oma. Aangezien ik hem vaak van ze inpik, komt dat mennen er niet zo heel veel van, terwijl we hem daar eigenlijk voor gekocht hebben (oeps). Geen van ons had ooit gedacht dat hij zo veelzijdig zou zijn en ook zo goed zou presteren. We zijn echt onwijs blij met hem.”

Door het vuur


“Pjotter is super lief en onwijs betrouwbaar. Hij gaat voor je door het vuur, maar je moet er zelf zeker ook wat voor doen. Qua gangen heeft hij natuurlijk geen streepje voor in de dressuursport maar hij doet echt onwijs z’n best en wordt ook elke keer weer een beetje sterker en beter. Je kunt iedereen op hem zetten. Als ik hem dan aankijk en zeg ‘kom jongen’ dan doet hij braaf zijn ding.”

‘Leuke hoofden’


“We kunnen ook altijd enorm om hem lachen. Zo trekt hij hele ‘leuke hoofden’ als hij denkt dat er iets te eten te krijgen is. Maar als meneer het ergens niet mee eens is laat hij dit ook goed weten! Zo vindt hij het niks als ik met mijn andere paard op wedstrijd ga en hij niet mee mag, dan kijkt hij me de dag daarna echt niet aan.”

Drammerig


“Wat soms wel is een beetje vervelend is, is dat hij heel erg drammerig kan zijn, zeker als het om eten gaat. Als hij iets in zijn hoofd heeft dan gebeurt het ook. Achteraf kunnen we daar altijd wel om lachen.”

Droom


“Nooit gedacht dat ik ooit zover zou komen met dit eigenwijze monster maar ik ben dan ook super trots op wat we allemaal bereikt hebben! Het is hard werken maar het blijft ontzettend leuk om hem mee te nemen op wedstrijd en daar goed te presteren. Volgend jaar ga ik studeren dus dan heb ik niet heel veel tijd meer voor hem, omdat ik ook nog een ander paard heb. Ik droom ervan om hem binnen nu en een jaar nog een keertje uit te brengen in het ZZ-licht en daar winst te rijden, dat zou zo gaaf zijn!!! We trainen er hard voor en aan zijn inzet ligt het zeker weten niet dus wie weet, gaat het ons gaat lukken. Het is dus een echt paradepaardje.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

image10
image9