image
image

Paradepaardje: Strike of Gold was een lelijk eendje

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Strike of Gold, een Arabische volbloed.


“Ik heb Strike of Gold ongezien gekocht. Ik heb alleen zijn veulenfoto’s gezien”, vertelt Karin de Graaf (52) uit Bunschoten over haar nu 7-jarige Arabische volbloedhengst. Toen hij een half jaar oud was, kwam hij in haar bezit. “Hij stond in België, vlak tegen de Franse grens en leek in niets op de veulenfoto’s toen hij kwam. Eigenlijk leek hij al echt een jaarling: uit verhouding en best wat mager.”

Zwaan


Toch groeide het lelijke eendje uit tot een mooie zwaan en na een jaar won Strike op de keuring in Sint Oedenrode de silver medal bij de junior hengsten. Als driejarige kreeg hij een tweede premie op de Arabierenkeuring en op zijn vierde won hij het overall national championship ridden class, het algemeen kampioenschap onder het zadel. Deze titel won hij het jaar erop weer. Daarna won hij het national championship ridden class stallions.

Hoogtepunt


Dit jaar behaalde Karin met haar hengst een hoogtepunt: de combinatie won het Nederlands kampioenschap Z-dressuur voor Arabieren. Dat had ze totaal niet verwacht. “Ik heb het hele outdoorseizoen maar een wedstrijd kunnen rijden vanwege mijn schouderblessure en ging er zonder hoge verwachtingen heen.” Ze is nog niet uitgereden met haar hengst. “Het doel nu is eerst klaar maken voor de Z2, maar dat is zeker ons einddoel nog niet.”

Gouden gloed


De qua schoft ongeveer 1.57 meter hoge Strike of Gold doet zijn naam eer aan vanwege zijn gouden gloed op zijn vacht. Zijn naam is volgens Karin een verwijzing naar zijn vader, MCA Magnum Gold.

Lieve hengst


“Strike is een erg lieve hengst. Ik heb hem, toen hij nog niet zo lang onder het zadel was, een keer uitgeleend aan een ponyruitertje van onze club voor de clubkampioenschappen, omdat haar pony net was verkocht. Ze had ervoor een keer een kwartier op gezeten en werd mooi tweede. Ze reed er zo mee weg.”

Applaus


“Hij is erg goed in de zijgangen. Hij buigt heel makkelijk, kan ook heel goed verruimen en maakt ook leuk een sprongetje. Minder fijn is zijn reactie op applaus:  daar raakt hij flink van overstuur, dus een ereronde rijden zit er eigenlijk niet in. Verder gedraagt hij zich als hengst voorbeeldig. De hoefsmid kan hem bijvoorbeeld zonder halster om zo in de wei bekappen, hij bijt nooit en is heel sociaal naar andere paarden.

Hinniken


Karin is dol op haar hengst. “Hij heeft een heel vriendelijk karakter. Hij loopt ’s zomers altijd 24/7 op de wei en wanneer ik ook maar langsfiets, hij hinnikt altijd! Ik haal hem altijd op de fiets op uit de wei.  Hij draaft zonder ergens naar te kijken naast de fiets door het drukke verkeer en over rotondes.”

Horse Event


Wie vorige week naar Horse Event in Ermelo is geweest, heeft Strike of Gold in levende lijve kunnen aanschouwen. Hij liep onder andere mee in het rassendefilé en Karin gaf met hem een dressuurdemonstratie voor het stamboek.

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

image1
image2