Onderlinge2015
Onderlinge2015

Paradepaardje: Bonte Romy loopt Z tussen de paarden

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Romy, een bonte E-pony van een New Forest x AES-hengst Mecenas.


Anne Bulten (20) uit Vorden is maar wat blij met haar verzorgpony. “Het is mijn paradepaardje. Kieftendorp’s Romy is een merrie van 18 jaar oud en is een E-pony. Wat haar zo bijzonder maakt is dat ik met haar Z2 tussen de paarden start. En een pony, laat staan een bonte, zie je niet zo vaak in het Z-dressuur.”

Alle vrijheid


De platenbontbruine merrie van 156,5 cm voelt voor Anne als een eigen paard. “Ik rijd haar nu vijf jaar en mag alles met haar doen. Ze staat gestald in de Achterhoek, maar omdat ik met haar alle vrijheid heb zijn we al een paar keer naar het strand geweest en dat is vanaf ons 2,5 uur rijden dus heel erg gaaf dat ik dat met haar heb kunnen en mogen doen.”

Halfbroer


“Voordat ik Romy ging rijden reed ik haar halfbroer Hunter. Hunter is ook platenbontbruin en een onwijs lieve en betrouwbare pony. Echter, toen Romy haar voormalige ruiter ermee stopte ben ik haar erbij gaan rijden. Het was voor mij een enorme uitdaging omdat ik van de o zo brave Hunter over ging op een paard dat overal met je heen liep en van alles schrok. Ik zag toen al wel dat Romy meer aanleg heeft voor de wedstrijdsport. De moeilijkheid lag bij haar niet om haar naar het Z te rijden, maar juist om haar om haar voor mij door het vuur te laten gaan. Dat was de grootste uitdaging en het is gelukt!”

Hoge ogen


“Daar waar ze eerder mij in alles uitprobeerde en onder het werk uit probeerde te komen heb ik nu een onwijs hechte band met haar opgebouwd. Ik kan met trots zeggen dat we nu echt een team zijn samen. Het bonte paard is dus door de jaren op mijn pad gekomen, maar ik ben er trots op dat, ook met een kleur die niet veel gezien wordt, we hoge ogen te kunnen gooien. Stiekem merk ik wel dat  paarden die een bijzondere kleur of aftekening hebben mij het meeste aanspreken, maar dat is natuurlijk de invloed van mijn knappe bonte haha.”

Eenkennig


“Het leukste aan haar karakter vind ik dat ze best eenkennig kan zijn. Als iemand anders haar uit de wei probeert te halen gaat ze rondjes om die persoon heen draven zodat je flink uitgeput bent als je haar eindelijk te pakken hebt. Dit was bij mij in het begin ook zo, maar hierdoor kan niet iedereen met haar overweg. En omdat ze zo eenkennig is, zet ze alleen voor mij een tandje bij als je haar rijdt. Dat doet ze niet voor iemand die ze niet kent.”

Spooky


“Het mindere aan haar karakter vind ik dat ze heel spooky kan zijn. Vooral op buitenritten en onbekend terrein kan ze flink wat spanning opbouwen. Zeker als ze zonder andere paarden is of als deze even uit het zicht zijn. Wel is ze hier al erg in verbeterd door de vele verschillende dingen die we de afgelopen jaren gedaan hebben. Zoals de strandritten, maar ook crosslessen en het rijden op de grote evenementen zoals de Hippiade en de finales van de MacRiderCup hebben hieraan bijgedragen.”

Young Riders


“Ons doel is komend voorjaar onze eerste officiële samengestelde wedstrijd te starten en daarnaast hoop ik dat we volgend jaar nog ZZ-Licht kunnen gaan starten. Als dat lukt zouden we, gezien mijn leeftijd, heel misschien nog een keer Young Riders kunnen starten. Dat lijkt me heel erg gaaf met een bonte, maar de tijd begint wel een beetje te dringen.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.