springen
springen

Voor het eerst op gras springen

Nieuws

Het outdoor wedstrijdseizoen gaat bijna van start en dat betekent dat er ook weer springwedstrijden zijn op een grasbodem. Heb jij binnenkort jouw eerste springwedstrijd op gras? Springruiter Wout-Jan van der Schans geeft enkele tips voor jouw voorbereiding.

“Vroeger was het alleen maar gras waar we op sprongen, dus toen wisten wij niet veel beter”, vertelt internationaal springruiter Wout-Jan van der Schans. “Als je een goede graspiste hebt, is dit vaak nog het mooiste en het fijnste om op te rijden. Maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een zandpiste.”

Verschil zand en gras

Volgens Van der Schans is er wel verschil tussen en zand- en grasbodem, maar dit is geen groot verschil. “Sommige paarden kunnen wat ‘kijkerig’ zijn. Bij grotere springringen heb je meestal een grasbodem. Soms zijn deze bodems wat gladder dan dat paarden gewend zijn. Hierdoor voelen sommige paarden zich wat onzeker. Zeker wanneer ze voor het eerst moeten starten op een grasbodem.”

Waar moet je rekening mee houden?

Wout-Jan: “Je moet te allen tijde bij een grasbodem met kalkoenen springen, tenzij de bodem heel droog is en het meer op een zandbodem lijkt, dan is het wellicht niet nodig. De grootte of de lengte van de kalkoenen is ook nog iets waar je rekening mee moet houden. Hierbij speelt de hardheid van de bodem een rol. Is het namelijk erg drassig, dan heb je langere kalkoenen nodig dan wanneer de onderbodem wat droog en hard is. Train daarom het springen op een grasbodem van te voren. Hiermee bouw je het vertrouwen van jouw paard op, voordat je de ring in gaat. Een goede voorbereiding is dus alles, vooral in het vertrouwen bij jouw paard en uiteraard jezelf.”

Tips en tricks

Het springen op een grasbodem is dus eigenlijk maar een klein verschil met een zandbodem. Je moet alleen rekening houden met het vertrouwen van je paard in de ondergrond. En dit is wel iets wat je kunt trainen. “Als je paard niet onder de indruk is van een grasbodem, dan is de voorbereiding in principe hetzelfde als bij een zandpiste. Als je op wedstrijd gaat dan is het best handig om de avond van te voren of kort voor vertrek de kalkoen-gaten goed schoon te maken en er dan bijvoorbeeld watjes met vet in te doen. Hierdoor blijven de kalkoen-gaten mooi schoon en leeg van vuil. Dit is ideaal voor als je paard wat onrustig is op wedstrijd. Kijk daarnaast ook goed naar hoe je paard reageert op een grasbodem en probeer hierop te anticiperen in je training naar een wedstrijd toe”, aldus Wout-Jan.
“Een goede voorbereiding is dus alles.”

Benieuwd naar hoe je de juiste kalkoenen kiest? Dit kun je teruglezen in ons artikel Kies de juiste kalkoenen.

Bron: Bitmagazine.nl