Melanie en Wings tijdens WIHS
Melanie en Wings tijdens WIHS

Zonder hoofdstel springen tijdens Washington International

Nieuws
De Amerikaanse springamazone Melanie Ferrio-Wise en haar paard Wings waren een bijzondere verschijning tijdens het WIHS Adult Jumper Championship. Ze verschenen in het springparcours namelijk zonder hoofdstel. De wedstrijd verliep helaas niet geheel foutloos voor de amazone. Melanie verlaat in tranen de ring, maar niet van teleurstelling, ze is namelijk dolgelukkig. “Het is een bijzondere reis met Wings en dit was een enorme prestatie.” 

“Ik heb er geen woorden voor hoe deze avond is verlopen”, vertelt springamazone Melanie Ferrio-Wise na afloop aan The Chronicle of the Horse. “Ik ben ontzettend gelukkig. Het was een geweldig avontuur met Wings en dit is een enorme prestatie voor ons allebei.”

Meer relaxt zonder hoofdstel


Wings begon aan zijn avontuur in de Dominicaanse Republiek als springpaard, maar liet merken dat hij als springpaard moeilijk te rijden was en ging verder in de dressuur. Uiteindelijk is hij naar de Verenigde Staten gebracht. “Hij kon dat leven daar gewoon niet aan, dus hebben ze hem aan ons gegeven. Hij is echt een moeilijk paard geweest”, zegt Melanie over haar paard, een veertienjarig KPWN’er. Ze heeft hem afgelopen seizoen met hoofdstel gereden, maar traint thuis in Bel Air alleen met een halstouw. “Hij is heel erg gevoelig wanneer hij een hoofdstel om heeft. Hij vindt het gewoon echt niet leuk”, vertelt Melanie. “Zonder hoofdstel is hij veel meer relaxt en hij is er dan ook voor de volle honderd procent bij. Thuis galopperen we op de weg, we rijden op ruiterpaden en we crossen – allemaal bitloos.”

Zonder hoofdstel


Melanie was afgelopen week samen met Wings bij de Pennsylvania National Horse Show met hoofdstel en het ging helemaal verkeerd nadat ze achttien fouten hadden gemaakt. “Hij wil maar niet wennen aan een hoofdstel”, zegt Melanie. Samen met Wings deed ze vorig jaar ook al mee met het event. Toen met een hoofdstel, maar het lukte ze niet om zich te kwalificeren. Daarom nam Melanie de grote beslissing om dit jaar zonder hoofdstel deel te nemen. “Dit is de eerste keer dat we dit op zo’n grote wedstrijd hebben gedaan. Ik kan absoluut niet klagen. Maar misschien ben ik er wel met een beetje gebrek aan zelfvertrouwen aan begonnen”, geeft Ferrio-Wise toe. “Hij vond hier dezelfde dingen lastig als thuis, maar hiervan was ik op de hoogte en we gaan er alles aan doen om dat te verhelpen. Het was de vorige keer zeer zeker enger toen we met hoofdstel reden.”

Geen geschreven regel


Er is geen regel die zegt dat springpaarden een hoofdstel moeten dragen. Ook andere opties, zoals een halstouw, neckrope en bitloze hoofdstellen, worden geaccepteerd. “De eerste keer dat ik zonder hoofdstel reed, vroeg ik om toestemming. De ringmeester vertelde me dat er helemaal geen regel is die zegt dat je per se met een hoofdstel moet rijden”, vertelt ze.
Bekijk hieronder een gedeelte van de rit en klik hier voor foto’s. 

Bron: The Chronicle of the Horse
Melanie en Wings