Afbeelding

Het afscheid van Junior

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Sanne van der Pols reed meerdere kampioenschappen met haar Welsh pony Junior. Tijdens hun laatste wedstrijd samen werden ze zelf Nederlands kampioen! Maar helaas werd Sanne te groot voor Junior. Junior verhuisde naar een vriendin, maar helaas kreeg ze een jaar hierna hoefbevangenheid. Ondanks alle pijnstillers en medicijnen kon ze helaas niet meer pijnvrij leven en moest Sanne afscheid van haar nemen.


[row]

[seven]

“Ik had een pony, Amira, maar was daar eigenlijk een beetje bang voor. Ik was daarom op zoek naar een lieve pony. Mijn moeder was op Sport Horses aan het zoeken en Junior viel haar gelijk op. Haar zacht roze neusje en grote ogen, ik was meteen verkocht! We zijn haar toen wezen uitproberen en na twee keer rijden besloten we haar te kopen.”
[/seven]
[five]
[panel]

Junior
2003 tot 2015


Eigenaar: Sanne van der Pols (2004)
Ras: Welsh
Kleur: Schimmel


Junior kon stout zijn, maar deed alles voor je.


[/panel]
[/five]
[/row]

Wedstrijden


“Het liefst reden we samen wedstrijden. Ik was altijd heel gedreven en wilde iedere keer weer een stapje verder komen. In de winter was Juun helaas niet zo braaf. Ik viel er ongeveer elke les af. Juun had altijd een hekel aan de winter. Ik heb daar veel van geleerd, door te vallen en weer op te staan. Naar het bos of buitenrijden deden we niet heel vaak. Juun kreeg hiervan vaak last van haar voeten of werd snel hoefbevangen. Dit is ze dan ook meerdere keren geweest.”

Hippiade


“Toen ik acht jaar was, in 2012, reed ik mijn eerste Hippiade. Samen met Juun. We reden in de L2 AB, ik kan me nog goed herinneren dat ik super zenuwachtig was. We werden uiteindelijk achtste van Nederland, ik was super trots! Vervolgens mochten in de winter van 2013 meedoen aan het NK in Utrecht. Hier reden we in het M1 AB. Alles zat die dag tegen, Juun was niet fijn te rijden en wilde maar niet nageven. Met een slecht gevoel ging ik de proef in, maar kwam er met een super gevoel uit. We werden vijfde!”
‘Ik was Nederlands kampioen geworden! Dit was de perfecte afsluiting.’

Kampioen


“Ik werd helaas toch echt te groot voor Juun. In de zomer van 2013 reden we daarom onze laatste wedstrijd, maar niet zomaar een. We starten opnieuw op de Hippiade, dit keer in het M2. Ik reed een super fijne proef en het maakte me eigenlijk niet uit wat de uitslag was, ik had zo genoten. Toen we gingen kijken bij de tussenstand zag ik het: ik was Nederlands kampioen geworden! Ik was zo blij, dit was de perfecte afsluiting van ons samen!”

Hoefbevangen


“Na de Hippiade besloten mijn moeder en ik om Juun bij een vriendin van mij neer te zetten. Zij kon zo lekker wedstrijden met haar gaan rijden. Ik had inmiddels al een grotere pony en kon zelfs dus ook verder. Mijn vriendin heeft ongeveer een jaar wedstrijden met Juun gereden, op B-L niveau en geweldig van haar genoten. Maar helaas kreeg Juun toen erge last van hoefbevangenheid.”

Pijn


“Dit had ze al vaker gehad, maar we hadden het altijd goed onder controle en hielden haar altijd goed in de gaten. Ik was me er dan ook nooit bewust van de we Juun hier ooit aan zouden verliezen, maar helaas werd het steeds echter en konden we er niet meer veel aan doen. Juun kreeg veel pijnstillers en medicijnen en met periodes ging het erg goed met haar. Hierdoor hebben we haar tijd nog wat kunnen rekken, maar uiteindelijk kon ze niet. Ze wilde niet meer lopen en had veel pijn.”

Afscheid


“We moesten een beslissing maken. Ik vond het vreselijk. Ik wist op dat moment niet hoe ik verder zou kunnen leven zonder mijn Junior. Ze was alles voor mij, mijn beste vriendin. Ik heb haar nog een week alle aandacht gegeven die ze verdiende. We hebben dagen lang geknuffeld. Nadat ze uiteindelijk werd ingeslapen hebben we haar kampioens deken over haar heen gelegd en een kaarsje neergezet. Haar lieve hoofdje, haar gehinnik als je de stal in kwam en alle ritjes met haar waren verdwenen. Ik heb inmiddels twee andere pony’s waar ik ook al weer veel mee bereikt heb. Ondanks dat we wat aan elkaar moesten wennen, heb ik ook met hen net zo’n bijzondere band als met Junior.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_0006.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_7051.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_0456.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_0044.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_0042.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding