IMG_7722
IMG_7722

De Kruising: Letlands werkpaard x Arabisch volbloed

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Letlands werkpaard x Arabisch volbloed


Naam: Fidelio (roepnaam Fiedel)


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.53 m


Kleur: donkerbruin


“Fiedel is een ‘foutje’ maar wel een heel mooi en lief ‘foutje’”, vindt Judith van Esch. “Iedereen vindt hem super knap en is onder de indruk als ik vertel welke kruising hij is. Zijn moeder (Arabier) is ontsnapt en bij de Letlandse hengsten terechtgekomen in de wei. Wie de vader is weten we dus niet, maar sowieso een Letlander.”

Boos paard


Judith kocht haar paard toen hij vijf jaar oud was, hij is nu 15 jaar. “Ik heb Fiedel gekocht als een brave koudbloed, maar dat bleek toch even anders dan verwacht. Fiedel was een erg boos paard en voelde zichzelf totaal niet begrepen en ik moet ook zeggen dat ik hem ook niet begreep. Hij wou niet meewerken en wilde alleen maar bokken of staken. Ik heb hem fysiek helemaal na laten kijken (rug, zadel, tanden) en toen op zoek gegaan naar een geschikte training voor ons beide, want zo kon en wou ik niet verder.”

Rechtrichten


“Ik deed hier en daar navraag en kwam terecht gekomen bij het ‘rechtrichten’, omdat ik niet wou dat er geweld aan te pas zou komen. En met die methode kon je met lichaamstaal op een andere manier met je paard gaan samenwerken. Ik vergeet nooit meer dat ik tijdens mijn eerste les met hem moest gaan loswerken en dat hij gewoon precies deed wat ik vroeg van hem. Mijn mond viel open en er ging een wereld voor mij open. De wereld van de Academische Rijkunst.”

Letlands werkpaard ofwel boerenknol


“Het kon dus toch: op een andere manier en met gebruik van lichaamstaal voelde Fiedel zichzelf begrepen en deed alles wat van hem gevraagd werd. Sindsdien zijn we maatjes voor het leven en train ik hem aan de hand, aan de enkele lange lijn en rijd ik hem in balans door middel van de zijgangen. Hij is veranderd van een boerenknol in een knap ridderpaard. Alle zijgangen zijn voor hem nu een makkie in stap en draf en ook de verzameling en oprichting komen hier uit voort zowel aan de hand als bij het rijden. Verder rijd ik hem buiten in het bos aangezien we aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen in Helvoirt wonen.

Uit zijn tenen


“Aangezien hij nu eenmaal een koudbloed is en hij het liefste denkt aan eten is hij het meest geschikt om mee te knuffelen en om lekker mee de bossen te verkennen, alhoewel hij niet zo dol is op het duinzand. Maar daarentegen doet hij ook erg zijn best voor me tijdens de trainingen, ook al moet het soms uit zijn tenen komen.”

Geen springer


Judith vertelt dat haar Fiedel absoluut geen talent heeft om te springen. “Zijn voorbenen optillen gaat nog wel, maar achter wordt toch lastiger. Nee, hoger dan 35 cm zijn we nooit gekomen.”

Staart naar rechts


“Het Arabierenbloed van Fiedel zie je qua uiterlijk alleen terug in zijn staart. Die heeft hij altijd naar rechts. Qua innerlijk kom je die kant af en toe nog wel eens tegen. Hij is een echte vluchter en vliegensvlug als hij ervandoor gaat wanneer hij schrikt. Ook in het bos denkt hij wel eens dat hij Arabisch volbloed hengst is: dan pompt hij zichzelf op en danst als een lichtvoetig paardje door het bos. Ook in de cirkel moet hij soms weleens iets kwijt en gaat dan als een dolle dwaas rennen en bokken. Hij kan er dan ook erg leuke geluidjes bij maken. Het zijn een soort van kleine gilletjes. Super schattig.”

80 procent Letlands werkpaard


“Je raadt het dus al: hij is qua uiterlijk een echte Letlander. Groot, grof, lang in de rug, korte beentjes en platte voeten. Ik zeg altijd: 80% Letlander en 20% Arabier. Niet dat alle Letlanders er zo uitzien, want daar zit nogal een verschil in heb ik ondervonden.” Toch is Fiedel opgenomen in het Arabisch stamboek, vertelt Judith.

Is de kruising Letlands werkpaard x Arabier een aanrader?


Hoewel Fiedel een foutje is en er volgens Judith niet meer van deze kruisingen bestaan, kan ze deze wel aanraden. “Als je een braaf paard zoekt, maar wel eentje met een sterk karakter en een vriend voor het leven; jazeker. En daarnaast is hij ook nog eens prachtig mooi met zijn brede hals en lange manen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
IMG_2161
IMG_4398