IMG_1883
IMG_1883

De Kruising: Boerenpaard x Appaloosa

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Boerenpaard x Appaloosa


Naam: North


Stokmaat: 1.70 m


Geslacht: Ruin


Kleur: Vos appaloosa (wit met vosbruine stippen)


“North is een 23-jarige ruin die oorspronkelijk manegepaard was, maar twee jaar geleden kocht mijn vriend hem voor me”, vertelt Joke Merckx. Ze noemt North haar allerbeste vriend en haar grote trots. “Ik wil hem niet meer kwijt.” Omdat ze hem op een manege heeft gekocht, weet Joke niet veel van zijn herkomst, alleen dat hij een kruising tussen een boerenpaard en een appaloosa is. Vanwege zijn kleur is te zien dat er appaloosa in zit: hij heeft een voskleurig vlekkenpatroon op zijn witte vacht.

Brute van een boerenpaard


“North is vooral qua uiterlijk meer een boerenpaard. Hij is groot, sterk en breed, maar van karakter is hij tegelijk ook heel trouw.” Joke’s paard heeft ook een brute kant, zegt ze, en dat is volgens haar ook gelijk een kenmerk van een boerenpaard. “Als hij bij je komt schuren gooit hij je bijna omver. Hij zet altijd veel kracht als hij dit doet.” Als hij iets anders wil dan zijn eigenaar of verzorger, komt ook zijn brute kant naar boven. “Als je de stal in wil gaan terwijl de deur nog amper open is, trekt hij je mee of duwt hij je met zijn gewicht opzij zodat hij langs je kan.”

Eenkennigheid van appaloosa


“De appaloosa in North is zijn eenkennige karakter. Hij kiest zijn volk en ook zijn paardenvrienden. Mensen die hij niet graag in zijn buurt heeft of hem pijn doen, durft hij er wel af gooien. En ook al laat ik mijn vriend of mijn beste vriendin er mee rijden: hij moet me altijd zien. Ik moet in zijn buurt zijn. Anders is het soms grote paniek of blokkeert hij onder het zadel en kan de andere persoon er niks mee.”

Door het vuur


Joke is dol op haar North. Wat ze leuk aan hem vindt? “Zijn lieve en trouwe karakter, dat hij me verdedigt als iemand me pijn wil doen (dat kan ook een paard zijn). En dat hij voor me door het vuur gaat: al durft hij soms iets niet, toch probeert hij het als ik het hem lief vraag. Ook vind ik leuk dat hij heel aanhankelijk is. Dat je er uren mee kan knuffelen is iets wat ik geweldig aan hem vind. En ook dat als ik wegga of aankom hij me altijd vriendelijk begroet of gedag hinnikt. Hij wil altijd mijn aandacht, ook al ben ik met een ander paard bezig. Hij komt dan storen en geeft me – weliswaar niet al te zachtjes - stompen met zijn neus.”

Rollback


“Het doel met North is, omdat hij nu al 23 is, gewoon recreatief western rijden, hier en daar een lesje en veel in het bos rijden. Lekker wandelen (op buitenrit gaan) vindt North heerlijk, want dan ontspant hij echt. En ook al wil je niet dat hij van de takken of bladeren eet langs een pad, hij doet het gewoon. Je kan hem niet tegenhouden als hij met enorme kracht de teugels uit je handen trekt. Uitblinken doet hij ondanks zijn grootte toch in de meer technische oefeningen van de western. Zoals  rollback en sliding stops: hij doet altijd zijn best als je het hem gewoon vraagt.”

Is de kruising boerenpaard x appaloosa een aanrader?


“Ik vind de kruising zeker een aanrader, omdat je het sterke en de grootte van een boerenpaard hebt. Je wordt nooit te groot voor zo’n paard. Ook het trouwe, maar ook het kieskeurige van een appaloosa vind ik geweldig. North is mijn beste maatje, ik kan me geen beter paard bedenken.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl