verliefd, kussen, strand, vriendje, relatie
verliefd, kussen, strand, vriendje, relatie

Zeg het met paarden: Kiezen tussen vriend, paard of...?

Nieuws

Hallo Afke, als meisje droomde ik al van een eigen paard en eindelijk heb ik er eentje. Maar nu wil mijn vriend dat ik minder vaak naar stal ga. We hebben er veel gedoe over. Een relatie met een paard is zoveel makkelijker! Vind je niet? Vicky

Antwoord: ik snap dat je van je paard houdt, Vicky, want hij lijkt inderdaad een ideaal maatje. Zie je dat woordje ‘lijkt’? Laten we de voordelen van een paardenvriend op rij zetten, want rijtjes zijn lekker overzichtelijk en misschien biedt het duidelijkheid. Komt-ie:
  1. Een paard kan niet (terug)praten. Zelfs als jij absurd onredelijk doet, hoef je niet bang te zijn voor kritiek of, nog erger, ‘feedback’.
  2. (een aanvulling op 1) Hij zegt niets en zwijgen is toestemmen, dus….
  3. Hij staat altijd voor je klaar. Hij moet wel, want jij zet hem in een stal of op een weitje waar hij moet wachten tot jij wat van hem nodig hebt.
  4. Dankzij punt 3 weet je ook altijd precies waar hij is en met wie en dat scheelt eventueel wantrouwen. En gelukkig heeft hij geen telefoon.
  5. Ik neem aan dat je een paard hebt gekocht dat meestal doet wat jij van hem vraagt. Van zijn vrije wil merk je daarom weinig en dat is het beste soort vrijwel wil. Mocht hij toch een opwelling krijgen, dan mag je een paard corrigeren.
  6. Het woord ‘slaafje’ heeft een negatieve bijsmaak dus laten we je paard daarom een knuffelbaar knechtje noemen. Hoe schattig is dat?!
Lijkt me duidelijk dat geen enkel vriendje op deze punten kan concurreren met een paard en die relatie blijft inderdaad ‘lastiger’. Alleen al dat gedoe wat je nu met hem hebt. Pfff. Ik kan me voorstellen dat je er het liefst een bit in hangt en de neusriem wat strakker aantrekt.
Maar als jij echt liever met paarden omgaat dan met mensen, is er ergens natuurlijk ook iets misgegaan met jou. Als een paard niet met zijn soortgenoten kan omgaan, zou je daar iets aan doen. Misschien gaat de keuze dus niet per se tussen een vriend of een paard. Ik denk dat er een derde keuze is: je paard, je vriend of… een goede gedragsdeskundige! Afke

Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉


Over Zeg het met paarden

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl.